tisdag 13 maj 2008

Årets bästa ledarskapsbok utsedd

Jag läser i princip inga ledarskapsböcker. Jag tillhör den falangen som anser att "skönlitteratur är facklitteratur för oss människor". Men nu har jag ägnat mig åt koncentrerad läsning av "Cesar och hans hundar" av Cesar Millan, också känd från tv som "mannen som talar med hundar". Hans grundinställning är att det inte finns några problemhundar, bara problemägare. Hans nya bok är ett halleluja- och voff-moment.

Cesar beskriver hur hundar tänker och hur man kan bygga upp en sund relation till sin hund. Han hävdar att en hund behöver Motion, Regler och Kärlek. I just den ordningen. Och Motion ska utgöra den största delen.

Kan man översätta det till ledarskap, månne? Tänk om det är Meningsfullt arbete, Struktur och Uppmuntran - i den ordningen, och med tyngdpunkt på Meningsfullt arbete som är nyckeln till lyckat ledarskap och tillfredställda medarbetare?

Betyg: 5 av 5 hundben.

2 kommentarer:

Emma sa...

Jag har inte läst den än, men den står och väntar i min bokhylla. Och är den så bra, får den kanske bli kurslitteratur på Handels nästa år.

"Management" är ju ursprungligen hämtat från manegen, från hästarnas värld, så varför inte hundar som omväxling?

Även om den som inte är riktigt lika hundälskande som du, kanske kan ha lite svårt med liknelsen. Min chef ser mig som en hund... hmmm...

Sedan är jag ju nyfiken på hur du översätter tanken på att det inte finns några problemhundar utan enbart problemägare. Gäller det medarbetare - chefer, också?

Själv gillar jag ju tanken på medarbetaransvar. Fast det kanske fungerar att se sin chef som en hund, också. Jag ska pröva. Att ge sin chef massvis av kärlek, tror jag i alla fall på.

Om du någon gång vill ge ledarskapslitteraturen en chans, har jag ett bra tips: Simon Westerns "Leadership. A Critical Text", SAGE, 2008. Den är kanon!

Eric Sjöström sa...

Jag var rädd för att Emma Stenström (http://kulturekonomi.se/) skulle få syn på det här blogginlägget. Hon är stenhård! Jag hävdar att Cesar Millans bok kan läsas som en guide när det gäller relationer mellan förälder och barn, ledare och medarbetare, vid sidan av hundägare och hund. Jag tror att meningsfulla och rätt arbetsuppgifter är grunden till ett bra arbetsliv. Medarbetare som inte fungerar är kanske inte på rätt plats eller har inte fått tydliga riktlinjer? (Å andra sidan berättar Cesar om två hundar som faktiskt var helt omöjliga att ha att göra med...) "Kärlek" i en arbetsrelation skulle jag översätta med Sedd, Hörd, Respekterad och Delaktig - det behöver både medarbetare och chefer mängder av:-)

//Eric