fredag 25 april 2008

Vårsolssnack i vårsolen

Idag blev lunchen osedvanligt trevlig och solig. Den spenderades nämligen på vackra Såstaholms Konferens i Täby i osedvanligt trevligt sällskap: Teaterförbundets ordförande Anna Carlson (som också är lysande skådespelerska i nu aktuella "Tjuven" på Uppsala Stadsteater), DN:s teaterkritikerguru Leif Zern (ni läste väl hans smocka mot Norén i dagens DN) och producenten Birgitta Ström (som arbetar med Bounce och Virpi Pahkinen).

Vi fyra sitter i stipendiekommittén för det nyinstiftade "Vårsolsstipendiet till Höstsols minne". Tanken är att det ska gå till en ung skådespelare, dansare eller sångare. Och det är inte mindre än 50.000 (skattefria...) kronor. Det kommer att delas ut nu i september för första gången. Och den givmilda givaren är just ägarna bakom Såstaholms gård, som var hem för pensionerade scenkonstartister i över sextio år fram till slutet av 70-talet och hette just Höstsol. Vi fick en guidning av den stora anläggningen där rummen heter "Åke Söderblom", "Julia Caesar", "Inga Tidblad" och liknande och är väldigt personligt och omsorgsfullt inredda. Och den nyinredda bröllopssviten är väldigt romantisk med stjärnhimmel i taket.

En av anledningarna till att Såstaholm instiftar stipendiet är att sprida budskapet om sin verksamhet, vilket jag med glädje gör här på bloggen genom att länka till deras hemsida. Givmildhet ska premieras. (Stipendiaten kommer först att tillkännages i augusti, men var lugna, ni kommer att bli nöjda med beslutet...)

Inga kommentarer: