fredag 20 augusti 2010

Bästa konsten - nu för evigt hos oss

När jag började här för 2,5 år sedan så tyckte jag att det var så bra att vi bytte konstuställningar ofta, men så dåligt att vi inte hade permanent konst i huset - det är väl ändå rimligt att man har i ett kulturhus? Men, nu börjar vi så smått få ihop en egen nätt liten konstsamling - tack vare samarbete med Stockholm Konst. Så nu har vi för tid och evighet några av Sveriges bästa samtidskonstnärer representerade i huset, till allmän beskådan. Och fler ska det bli, hoppas jag - vi har många väggar och ytor kvar.
Det senast tillkomna verket ser ni här, det hänger alltså utomhus, ovanför vår nya huvudentré på Plattan. Och när vi planerade detta så visste vi direkt vem vi skulle tillfråga: Christian Partos. Så vi gav honom i uppdrag att göra ett platsspecifikt verk för oss och för den här platsen. Och Christian har skapat en "modern maskaron" - eller "smiley", som den redan verkar heta i folkmun.

Här är Christian själv på plats dagen före invigningen för en dryg vecka sen och ser till att den kommer till sin rätt.
När man sen kliver in i huset, ska man ta rulltrapporna upp. Och mellan schackspelarna på våning 1 och Ekoteket, Klarabiografen och Teaterbaren så hittar man - ovanför rulltrappan - vårt nästa verk: "Trancentrance" av Gunilla Klingberg, som jag såg hänga någon annanstans och var så glad att vi fick hit den. Och platsen är perfekt - mitt i huset, ovanför rulltrappan, där väldigt många passerar. Ibland kan man höra hur vindspelen klingar till.

På våning 3, med utsikt över Sergels torg, möter vi sen Bigert & Bergströms "Hjärthärd", som var med i en utställning vi gjorde förra året och som jag absolut ville att vi inte skulle skiljas från. Det stora hjärtat, i form av tegel, sprider bokstavligen talat värme - och man får ta på det!

Lite mer exklusiv plats, nämligen i mitt eget kontorsrum, på våning 4, har "Fågelskrämma" av Johan Söderberg, studerande på Konsthögskolan i Umeå. Här har skulpturen bra utsikt över mig, vårt kontorslandskap och hela Sergels torg. Jag såg verket för första gången på Vårsalongen på Liljevalchs tidigare i år och visste på en gång att den här vill jag ha som dagligt sällskap.


Vi har ytterligare ett verk utomhus. Precis ovanför vår ungdomsverksamhet Lavas entré, vid fontänen, så klättrar nu "Erika och jag". Nederst i bild ser man konstnären Carola Grahn, som är studerande på Konsthögskolan i Stockholm och AD på kommunikationsbyrån Rå. Och överst i bild ser man den ena klättrande figuren och irl ser man ytterligare en, som har tagit sig hela vägen upp på vårt tak.

1 kommentar:

Cari Busin sa...

Så finns väl de konstverk kvar från när huset byggdes?
Den stora keramiska väggen på Plattanplanet, den som det rann vatten efter tidigare. Och så en skjutbar avstängare till Klarateatern, det är också ett konstverk (men det kanske ni tycker hör till Stadsteatern?).