fredag 18 september 2009

Textmanglande

Har brottats och stångats med en text i några dagar, och har nu fullständigt passerat sista inlämningsdag. Jag är väldigt förtjust i att skriva, men ibland går det troll i saker och texten måste tuggas om och om igen.

Just nu gäller det ett kort (extra svårt!) förord till det specialnummer av vår programtidning, som vi gör i samband med att vi har nordiska kulturdagar "Så in i Norden" här den 23-28 oktober. Programtidningen kommer som vanligt att distribueras med Metro någon vecka innan - och nå 800.000 läsare, så jag vill ju att texten ska bli rätt - och inte pretentiös och intetsägande.

Jag hade fått 1.000 tecken inklusive blanksteg till godo. Jag klarar mig med 974. Nu lämnar jag in texten till redaktören. Och publicerar den samtidigt här - det är ju bra med fler korrekturläsare ...

"Vi gör nu en gemensam och kraftfull samling under de nordiska kulturdagarna den 23 – 28 oktober. Startskottet blir Kulturhusnatten då man kan vandra runt i hela huset och översköljas av nya intryck. Då kommer hela Kulturhuset att fyllas av aktiviteter och evenemang med nordiska förtecken. Ett stort, personligt tack till alla ovärderliga samarbetspartners som möjliggör den här satsningen.

Kan man då sätta en stämpel som ”färöisk rock”, ”dansk mat” och ”norsk litteratur”? Kan man – och ska man – sätta en nationsgräns på en kulturupplevelse? Nej, förstås inte. Men precis som begreppet ”musik” ger det oss en vägledning, men inget fullständigt svar.

Alla vi som bor i Norden har mycket gemensamt, men det finns också många sidor kvar att upptäcka. Inte minst det levande kulturlivet, där många av oss har mycket kvar att se och uppleva. Jag hoppas att de nordiska kulturdagarna på Kulturhuset vidgar mina – och dina – vyer.

Så, varmt välkommen!

Eric Sjöström
Kulturhuschef"

3 kommentarer:

Daniel Milton sa...

Bra grej! Själv blev jag inbjuden som enda svenska konstnär att delta på NICE09 (Nordic Intercultural Contemporary Events) i Liverpool i november. Ett stort evenemang med fokus på nordisk konst och kultur.

Konstnärsnämnden tyckte dock inte att det var värt att stödja så jag kan med största sannolikhet inte delta. Skandal?

Eric Sjöström sa...

Avhåller mig - klokt/fegt nog (välj själv) - att recensera beslut som t.ex. Konstnärsnämnden gör...

Konstaterar däremot att Kulturhuset i alla fall kan erbjuda dig och andra att möta nordiska kulturupplevelser på närmare håll än Liverpool.

//Eric.

Daniel Milton sa...

Det är nog klokt. Men jag uppskattar ditt svar.