torsdag 20 augusti 2009

Frisk färd i full färöisk fart

Dag 2 på Färöarna har varit fylld av möten, människor och upplevelser. Vi har träffat Färöarnas kulturminister Helen Dam á Neystabö på Mentamálradid, alltså Kulturdepartementet. Vi hade ett otroligt intressant samtal om olikheter och likheter inom kulturområdet för våra respektive närområden. Till exempel brottas kulturministern här med bristen på högre konstnärlig utbildning, så alla unga studerar vidare i Danmark, England och Skottlande och väldigt sällan flyttar tillbaka igen. Och så tipsade hon svenskorna att det saknas 2.000 kvinnor här - det är ett stort mansöverskott.

Vi har också åkt över halva öriket och upp på ett 800 meter högt berg för att se Götu Kirkja, en kyrka invigd 1995, som är helt utsmyckad av min nye favoritkonstnär Trondur Patursson, som var med oss och berättade om den enorma altartavlan, men också predikstolen och all ljusarmatur - allt gjort i målat glas. Kyrkan var en enorm upplevelse och ett måste att se!

Vi har också hunnit träffa både borgmästaren och kulturchefen i Torshamn, en mängd färöiska och danska konstnärer och tonsättare och den hetaste modedesignerduon Gudrun& Gudrun, som gör kläder helt i handstickad ull. Så resväskan är fylld av konstböcker, skivor och en nyinköpt urtjusig ylletröja.

Just det, Berit och jag har också blivit intervjuad av Färöarnas största tidning, Sosialurin, om vikten av framsynt kulturpolitik i periferistäderna Torshamn och Stockholm. Och vädret, undrar ni väl över? Regn och ihärdig frisk blåst hela dagen. Vi börjar tycka att det är normaltillståndet, så vi stormtrivs!

Bilduppladdningen funkar tyvärr inte för tillfället, hoppas kunna kompensera senare.

Inga kommentarer: