fredag 12 september 2008

Berlin dag 2: Frank, margarinfabrik och Waltz

Är lite kortfattad och forsätter i punktform - för att det är sa mycket kulturaction att hinna med!

- Förmiddagen spenderade vi med Claes Nordenhake, som flyttade till Berlin 2000 för att starta upp ett galleri. Varför? För att Berlin är den absolut hetaste staden för samtidskonst vid sidan av London och New York, enligt Claes. Men själva staden är bankrutt, arbetslösheten är skyhög inte minst inom kultursektorn - ända vill alla vara här, för att det händer sa mycket. Bara pa gallerisidan finns det ungefär 600 gallerier i den här stan... Galleri Nordenhake ligger i Galerienhaus, pa Lindenstrasse, med ett tiotal andra gallerier.
- I Galerienhaus upptäckte vi till var barnsliga hemkära förvanining att Jacksons - min favorit-titta, men inte köpa-affär pa Sibyllegatan - har öppnat en filial här och just nu visar de fantastiska Josef Frank-möbler: ögonmums!
- Galerienhaus var tidigare ett stort varuhus. En mängd kulturinstitutioner har flyttat in i annorlunda lokaler. Pa eftermiddagen var vi pa C/O Berlin, som en gang var ett otroligt tjusigt huvudpostkontor - nu snyggt förfallet, och KW (bilden), en ganska färsk samtidskonstinstitution, som haller till i en gammal margarinfabrik. Vi träffade ocksa chefen pa KW, som berättade om sitt arbete. Vardagen bestar i mangt och mycket i att jaga pengar - hos fonder, stiftelser och donatorer. Men de har en spännande verksamhet med ungefär tolv utställningar per ar, fyra olika utställningsytor och är mer kända internationellt än bland den genomsnittliga berlinaren.
- Nu väntar snabbdusch och kvällens föreställning pa Radialsystem med Sasha Waltz och "Zweiland".
- Tschüss!

Inga kommentarer: