onsdag 30 november 2011

Läsvärt

Nytt nummer av vår programtidning är ute nu, med nyheter om allt som händer i december, januari och februari hos oss - och om vår nya hemsida. Hämta tidningen runt om i Kulturhuset eller sno åt dig dagens Metro - vår tidnings finns med som bilaga runt om i hela Storstockholm. Här kan du läsa min krönika:

En god fortsättning

Vintern är här och nytt år stundar. På sätt och vis märks inte årstidsväxlingar eller byte av kalender här i Kulturhuset. För varje dag, året om, så strömmar människor hit. Under hösten har ni varitrekordmånga, närmare 10 000 varje dag, som besöker våra bibliotek (vi har fem nischade!), tittar på utställningar, tar del av program (2 500 olika per år!), tar en latte, läser en bok, sitter i en Celsingfåtölj och tittar ut över city. Du är tre år, tretton, trettiotre eller sjuttiotre år. Sedan 1974 har Kulturhuset varit en öppen mötesplats mitt i city. Det är en unik plats som Stockholm och Sverige har!

Men, nytt år innebär förstås också nyheter. En viktig sådan, är att vi har rekryterat Behrang Miri till ny konstnärlig ledare för barn och unga. Behrang, tidigare framför allt verksam I Malmö, har länge pratat om hur institutionerna bör arbeta för att inkludera alla och får nu möjlighet att förverkliga dessa visioner hos oss. Så våra spjutspetsverksamheter Rum för barn och Lava kommer att utvecklas ännu mer så att de, tillsammans med TioTretton (som i februari fyller ett år!), även i fortsättningen kan erbjuda den bästa kulturupplevelsen för barn och unga.

Och, så vill jag nämna några höjdpunkter under december, januari och februari. För tredje året i rad kan vi presentera den internationella konstmässan Supermarket. Det är nu en etablerad och omistlig konsthändelse under våren i Kulturhuset. Första gången är det däremot för Book Slam, en succéimport från Storbritannien, där litteratur står i centrum tillsammans med musik och barhäng. Premiärgäst är bästsäljaren David Nicholls, mannen bakom En dag. En kär, återkommande gäst på vår musikscen är Nils Landgren, som bjuder in några favoritmusiker till ett personligt möte.
Du kan också boka in dig på Lavas workshoppar i ljudverkstan, se Rum för barns levande kulturkalender, förvandla dig i konstnärsgruppgen Glimpses fotostudio, uppleva en av Nordens största breakdanstävlingar och möta den hyperaktuelle libyske författaren Hisham Matar. Missa inte heller 9 december: World Techno Day på flera platser i huset.

Läs mer i tidningen eller på vår sprillans, nya hemsida, kulturhuset.stockholm.se, om allt annat som händer. Så, välkommen - genom våra dörrar och via hemsidan - till ett nytt kulturår!


Inga kommentarer: