tisdag 8 november 2011

Kulturrace i Åbo

Var igår tillsammans med Kulturförvaltningens ledningsgrupp på blixtvisit under en enda dag i Åbo, Europas kulturhuvudstad i år, en 35-minuters flygresa från Stockholm. Jag själv jobbade med kulturhuvudstadsåret 1998 i Stockholm, och ser fram emot Umeå 2014.


På en enda dag får vi en överblick och snabbscanning av året i Åbo genom att träffa flera av arrangörerna, bland annat vd:n för Stiftelsen Åbo 2011, Cay Sevón. Invigningen i januari vid Auraån, en hårdrockssatsning och amatöruppsättning av Hair har varit stora succéer i början av året. Ett huvudtema är "kultur gör gott". Bland annat delar läkare ut kulturrecept och fribiljetter i samband med sjukbesök.

Totalt 50 miljoner euro har man satsat. 1,7 miljoner har besökt de 160 kulturhuvudstadsprojekten - imponerande med tanke på att Åbo har 170.000 invånare. Tysk, rysk och estnisk media har rapporterat mycket, däremot inte svenska tidningar - de har varit svårflörtade.

Vi besökte den gamla verkstaden för finska statens järnvägar, som i år är ombyggd till stort kulturcentrum, kallad Logomo. Flera utställningar visas, till exempel Tom of Finland och samtidsfotografi.

Och det nybyggda Åbo stadsbibliotek, som har blivit väldigt stort och väldigt populärt med 5.000 besökare om dagen.

Vi såg också utställningen "Close your eyes, and tell me what you see" i Observatoriet, hög upp på en kulle, med bland annat Sachiko Kodamas videoinstallation, där hon arbetar med den magnetiska vätskan ferrofluid.

Den långa och intensivs dagen avslutades med middag med alla stadens kulturchefer - som med all säkerhet kommer leda till fler framtida samarbeten.

Inga kommentarer: