tisdag 22 november 2011

Bloggstafetten: Kulturella rättigheter

Inom kulturvärlden diskuteras ofta samma fråga: Hur kan vi nå nya publikgrupper? Men vi kan göra hur många reklamkampanjer som helst eller återigen byta typsnittet i vår logotyp. Det handlar till sist om något så enkelt - och så svårt - som verksamhetens kärna: Hur ökar vi tillträdet till kulturen för fler än de som redan kan koderna?

Det offentliga samhällets kulturinstitutioner tillhör oss alla. Jag vill förstås att alla tar till sig den konst och kultur som vi erbjuder i Kulturhuset varje dag. Men jag blir lika stolt varje gång jag ser någon som kommer in till oss bara för en fika eller som sitter och samtalar med en vän. Varje steg vi kan ta för att sänka trösklarna för ett besök på en kulturinstitution är ett steg i rätt riktning.

För mig handlar det om kulturella rättigheter. Våra institutioner ska användas och utnyttjas. Och det av så många som möjligt. Det är avgörande för oss alla att vi fortsätter arbetet med att sänka trösklarna till våra kulturinstitutioner.

Orden, bilden musiken ingår som en integrerad del i vad det innebär att vara människa. Konst och kultur blir därför en livsviktig del av samhället. Utan yttrandefrihet, ingen konst. Utan konst, inget samhälle.

Detta blogginlägg ingår i Amnestys bloggstafett om yttrandefrihet som genomförs som en del av Amnestys kampanj “Skriv för frihet”. Mer information om bloggstafetten, “Skriv för frihet” och Amnestys arbete för yttrandefrihet hittar du här: www.amnesty.se/bloggstafett.

Nu lämnar jag över stafettpinnen till Anna Serner, ny vd för Svenska Filminstitutet. Anna bloggar på http://annasernersfi.wordpress.com/ i hopp om att vi blir många som kommit i mål den 10 december, som är dagen för mänskliga rättigheter.

Inga kommentarer: