måndag 14 november 2011

Konstrunda i Paris

Har just upplevt några dagars konstrunda i Paris. Huvudanledningen var den årliga stora fotografimässan Paris Photo, men jag hann se en hel del annat också. Det här är några smakprov från resan:
Mässan ägde rum på det gigantiska Grand Palais, med enorma köer utanför. Två svenska gallerier, Nordenhake och GunGallery, fanns bland de närmare 140 utställarna.

Nyss Fotografiska-aktuella Liu Bolin.
Sothebys visade några vintagefoton av Leni Riefenstahl ...
... och Seydou Keitas klassiska foto från 1954.

Hela Jeu de Paume var fylld av Diane Arbus fotografier, bland annat den här.
La Maison Rouge visade Thomas Olbrichts hela privata samling, med otroliga verk, bland annat Ron Mueck.

På Svenska Institutet hade man bokrealease för återutgivningen av Christer Strömholms fotobok "Les amies de Place Blanche" där han berättade om transvestiter och transsexuella tidigt 60-tal i Pigalleområdet. Här hälsar chefen Mikael Jönsson välkommen och bland talarna fanns Joakim Strömholm och två av Strömholms favoritmodeller, Jacky och Nana. Den nya boken innehåller ett 60-tal tidigare ej utgivna fotografier och dessutom Jackys och Nanas egna berättelser om tiden.

Höjdpunkten på resan var Centre Pompidous retrospektiva utställning av Yayoi Kusama. Hon slog igenom på 60-talet i New York i Warholms krets och var en av de ledande performanceartisterna. Hon är fortfarande i högst grad verksam och på Pompidou kunde man gå in i hennes prickiga värld - otroligt fascinerande.

Inga kommentarer: