tisdag 30 november 2010

Nytt år, nytt program


I morgon bitti bör du åka tunnelbana och lusläsa Metro. Där kommer vårt program för de närmaste månaderna vara med som bilaga. Så här skriver jag i min inledande krönika:

Att vara i ständig förändring är det naturliga tillståndet för oss människor och så även för Kulturhuset. Under ett års tid har vi sett över vår organisation och nu förändrar vi den. För att du ska märka att huset är en helhet med tydlig konstnärlig identitet. Några strategier är fastslagna: vi vill nå dig och många fler – idag har vi 2,5 miljoner besök per år –, ha generösa öppettider och fri entré till det mesta. Och ta fasta på arkitekt Peter Celsings grundidé om Kulturhuset som ”Förändringarnas hus”. För huset han ritade lämpar sig utmärkt för förändringar.Barn och unga vill jag ställa i främsta rummet, inte minst med tanke på vi är en öppen verksamhet som finansieras av skattebetalarna i Stockholm. Det är rimligt att en stor del av våra pengar går till kultur och konst för alltifrån våra yngsta medborgare till dem som är på väg in i vuxenlivet. För får de med sig något bra och kvalitativt i unga år så är chansen stor att konst och kultur blir värdefullt för dem även senare i livet. Redan nu finns uppskattade Rum för barn och Lava. Men vi har inte lyckas nå de som är däremellan, in between, tweenisar mellan tio och tretton år som är på väg ut ur barndomen och in i ungdomen. Därför tänker vi nytt och bygger världens första bibliotek för dig mellan tio och tretton år. I slutet av februari öppnar TioTretton på våning 2, granne med Serieteket och nya Bibliotek Film&Musik. Läs mer om TioTretton på sidan 12.


Varje dag är en ny dag av förändring på Kulturhuset. Under de närmaste månaderna kan du besöka konstmässan Supermarket, fixa nyårsstassen på Lånegarderoben och lyssna på Nisse Landgren och hans jazzande gäster, bli mer skärpt genom ståuppklubben Lobbyn, se mexikanska dokumentärfilmer och afrikanska filmklassiker, delta i kulturkalenderns lucköppning, möta Mumin och Lilla My, Mosha på metalfestivalen och ryckas med när med Skandinaviens bästa breakare battlar.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer: