tisdag 16 november 2010

Aids på Kulturhuset

Den första december uppmärksammas World Aids Day i Stockholm på Kulturhuset med Klubb Red Ribbon där bl a Emil Jensen och Wendy McNeill uppträder. Under dagen visas gratis film i Klarabiografen som tar upp hiv ur olika perspektiv. I Hörsalen arrangeras också ett program för gymnasieungdomar.


Hiv är en sjukdom som ännu idag omgärdas av okunskap som leder till fördomar och diskriminering. Hivpositiva väljer ofta att inte berätta om sin sjukdom eftersom hiv är ett laddat ord som ger rubriker och som ofta skambeläggs. Huvudsyftet med dagen är att öka kunskapen om hiv och hur det är att leva med infektionen.

I kampen mot hiv i Stockholms län samarbetar de stora organisationerna med Kulturhuset i en satsning för att uppmärksamma World Aids Day. Samordnare för projektet är Lafa, enheten för sexualitet och hälsa inom Stockholms läns landsting.

– Hiv berör många stockholmare och Kulturhuset vill verka mitt i samhällets frågor som berör. Jag är väldigt mån om att Kulturhuset är en av aktörerna som uppmärksammar det, därför samarbetar vi nu för första gången med Lafa och andra organisationer kring World Aids Day Stockholm, säger Eric Sjöström, Kulturhuschef.

– Det känns oerhört bra att så många organisationer har samlats för att göra World Aids Day Stockholm till en stor händelse, och att det kan ske i samarbete med Kulturhuset. Hiv väcker rädsla hos människor, därför tvingas många hivpositiva ofta ta ställning till om de ska våga vara öppna eller inte. World Aids Day är ett bra tillfälle att prata om hiv och på så sätt öka kunskapen och minska fördomarna”, säger Elin Jacobsson på Lafa, samordnare för det regionala kunskapsnätverket för hivprevention i Stockholms län.

1 kommentar:

Unknown sa...

Jublade då detta blev klart. Absolut en mycket bra plats för oss som är och jobbar för/med hivpositiva. Ska själv vara där hela dagen.
Årets tema Diskriminering och fördommar gör att det mycket lyckat att hörsalen invaderas av gymnasieelever som får lära sig vad hiv är och hur det är att leva med hiv. Ser det som mycket bra i preventionen.
Roligt oxå att det åter händer nåt i närheten av Plattan - var ju tidigare alltid ljusceremoni där - och i år uppstår även den på ursprungsplats!!