torsdag 15 april 2010

Duell med Ali


Efter igår kväll känner jag mig lite smartare. Eller åtminstone så har jag fått lite andra perspektiv. Vi hade glädjen att ha Tariq Ali här, i vår serie "Internationell författarscen". Han samtalade med Mikael Olsson från P1:s "Konflikt". Och det var som en besökare sa efteråt, en spännande kväll om modern historia sett från en annorlunda synvinkel. Jag såg det som en lämplig förberedelse för vår stora Indiensatsning i höst.


Tariq Ali, född i Pakistan, bosatt i London, har kommit ut på svenska med boken ”Pakistan mellan diktatur och korruption”. På engelska heter den "The Duel" och handlar just om duellen mellan Pakistans folk och den av USA stödda korrupta regeringen.


Mister Ali levererade mängder av löpsedelsuppslag:
- Jihadgrupperna uppkom tack vare amerikanskt stöd för att bekämpa Sovjetockupationen av Afghanistan.
- Obama, som hyllas likt en popidol, är lika mycket en krigspresident som Bush.
- Vad gör svenska soldater i Afghanistan? Varför protesterar inte svenska folket?
- Författare har ett moraliskt ansvar att vara ärliga och skriva om viktiga saker. Många är bara intresserade av att sälja.
- Om USA tillåter att Kina och Indien har kärnvapen, varför får inte grannen Pakistan ha det?
- Socialdemokraterna - över hela världen - är nu för tiden bara intresserade av makt. Inte folkets bästa.
- Pakistans största problem, enligt Ali, är maktens och politikernas svek mot den stora befolkningen. Folket är övergivet av eliten och militären och han är väldigt pessimistisk när det gäller landets framtid.

Vi fick också veta att tack vare Ali så skrev John Lennon "Power to the people", och han fick provlyssna på "Imagine" i köket med Yoko Ono och Phil Spector. Respekt.

Inga kommentarer: