lördag 20 december 2008

Lördagsunderhållning med pompa och ståtIkväll var det då äntligen dags för Svenska Akademiens högtidssammankomst, som trogna bloggläsare förstås har haft koll på, se här.

Steg 1 för ett lyckat party är ju att fixa klädseln, här var det frack som gällde.

Steg 2 är ett sjysst mottagande, här är det livgardet i grenadjärsuniform! (Ursäkta den skakiga bilden.)

Steg 3 är en bra festlokal, här Börssalen Gamla stan. Note to myself: måste komma i mycket godare tid nästa gång för att få bättre plats... Nåväl, sammankomsten var såväl högtidlig som bra show.
Först efter kungaparet kom de aderton. Ledamoten herr (Peter) Englund (alla omtalades som "herr", respektive "fru") höll ett anförande om att varje språk är unikt och värt att bevara. Han var inte alltför glad i engelskans utbredning i det svenska utbildningsväsendet. Den nyvalda ledamoten herr (Anders) Olsson höll ett tal om sin företrädare på stol nummer 4, Lars Forssell, "den lekande människan" och mångsidige och folkkäre författaren. Sen var det flera tal och en mängd priser som utdelades.
Kvällens scoop var ju när ständige sekreteraren herr (Horace) Engdahl meddelade att han slutar nästa år och efterträds av herr Englund, vilket föranledde ett sus bland oss i salongen.

Steg 4 är ju en lyckad efterfest. Och det ordnade gästfria landshövding Per Unckel och hans fru Titti på sitt både närliggande och tjusiga Tessinska palatset, mitt andra favorithus i Stockholm. De hade också ordnat Steg 5, nämligen god underhållning, här i form av Handelshögskolans kör.

Sammanfattningsvis var det en strålande lördagsunderhållning med pompa, ståt, illustert sällskap och god förplägnad.

Inga kommentarer: