fredag 5 december 2008

En kväll med svimningsanfall, våld och Drottningen

Måste ju berätta om gårdagkvällens evenemang, som innehåll både svimningsanfall och majestätisk middag. Vi öppnade upp flera av våra lokaler för organisationen Mentor. Förra året var Mentors evenemang på Grand Hotel, och i år på Kulturhuset. Mer än 100 (framförallt tunga näringslivsdirektörer) personer hade slutit upp för "en kväll med våra ungdomars framtid i centrum", som temat var.

Både hedersordförande HM Drottningen, ordförande Jan Carlzon och generalsekreterare Karin Jordås fick oss alla att förstå både allvaret och vikten av Mentors arbete. Men starkast var nog ändå kvällens första talare, som bokstavligen knockade publiken. Sören Sanz berättade om sin vardag från Södersjukhusets akutmottagning. Sören och hans kollegor ser vad våld bland unga kan ställa till med. Och hans sakliga och lugna framställning av alla hemskheter, tillsammans med de oerhört starka bilderna från verklighetens våldsoffer gjorde att flera i publiken (dock ej Majestätet!) svimmade av och konferencieren Hasse Aro var tvungen att lägga in en paus.

Efter Sören kom - är hon inte bara Årets ledare, utan den coolaste chefen av oss alla?: länspolismästare Carin Götblad. På sitt extremt avväpnande sätt berättar hon om hur vi alla - näringsliv, myndigheter, socialtjänsten, fastighetsägare - måste hjälpa till för att få en trygg miljö, för som hon säger: "Det kan inte bara vara polisen som är barnvakt på nätterna".

Efteråt var det annorlunda trerättersmiddagsmiljö för det här sällskapet. Vi hade nämligen ordnat om på Lava, så att de fick se hur Kulturhuset arbetar med ungdomar i vår projektverkstad. Ryggdunkar och handslag efteråt verkade visa på att både Drottning och övriga var mer än nöjda med kvällen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ryggdunkade eller ryggdunkades Drottningen?

Eric Sjöström sa...

Åh,dessa noggranna, språkmedvetna läsare. Utan er stod vi amatörskribenter oss slätt! Jag kan lugna läsekretsen med att Hennes Majestät varken ryggdunkade själv eller blev ryggdunkad. Det var skönt att jag fick en chans att klargöra saken.

//Eric.