fredag 14 november 2008

Paris dag 2: Croissant, svenskt kulturhus och tjock lunta

Kändes riktigt nice att vakna upp i Paris, mötas av höstsol och äta croissant till frukost. Dagen avslutades på riktigt trevliga och trånga vinbaren Juveniles. Däremellan ägnade vi åt oss konstupplevelser en masse.

Förmiddagen ägnades på Centre Culturel Suedois (bilden; länkning funkar inte just nu, kolla själv på www.ccs.si.se), där vi blev väl omhändertagna av Mikael Jönsson, en kamrat till mig sedan tidigt 90-tal när vi båda jobbade på Kungliga Operan, han som dansare och jag som marknadsförare. Mikael har varit chef här sedan april och han ju inte bara ett fantastiskt kulturhus att ansvara för, han ska som kulturråd också främja svensk kultur i hela Frankrike. Tufft jobb, med andra ord. Men för mödan får han också bo i en superduper flott tjänstebostad, där han bjöd på fika och sig själv.

Att Centre Culturel Suedois verkligen fungerar som kulturcentrum var inte att ta miste på. När vi kom så fick vi chans att hälsa på Lars Tunbjörk, som har utställning både på CCS och Galerie VU´. Och när vi gick så mötte vi Jan Troell, som är här med anledning av den svensknorska filmfestivalen CineNordica.

Eftermiddagen ägnades mer konst: "Objectivités"Musée d´Art moderne med fotografier från den kända så kallade Düsseldorfskolan med giganter som Gerhard Richter och Sigmar Polke och deras elever, däribland Andreas Gursky, Katharina Sieverding och Thomas Struth - otroligt spännande, slagkraftiga verk. Vi var också och besökte vår lillasyster (!) Centre Pompidou (invigt 3 år efter Kulturhuset i Stockholm!!!) och konstaterade att de är så himla stora att deras program för fyra månader är en 255-sidig trycksak.

PS 1: Fick telefonrapport om en amerikansk föreläsare som på ett trendseminarium idag i Stockholm hade sagt att alla chefer för stora organisationer måste blogga! Dessvärre hade hon inte hört talas om min blogg hemma i Oregon...
PS 2: Vi fick lära en fransk taxichafför var Comedie Francaise låg. Där det har legat sen 1680. Moliere och Racine måste vrida sig i sina himlar...

1 kommentar:

sjömilla sa...

Hej!
Intressant blogg! Jag kommer att återkomma!