lördag 22 november 2008

Liveripool dag 2: Vattenkonst, slavar och Johns sovrum

Kom hem sent igår kväll från Liverpool och kan berätta följande om gårdagen. Jag, Mårten Castenfors och Bo Andér bröt oss tillfälligt ur den stora gruppen och gjorde utflykt på egen hand. Vi ville till havet för att se Anthony Gormleys enormt stora konstinstallation "Another place" (bilden), i form av 100 järnstatyer, formade efter konstnären själv, som är placerade på stranden och i havet vid Crosby beach, lätt nådd via en trevlig tunnelbanetur på 20 minuter från Liverpools centrum.

Och det var en enorm cool upplevelse att en blåsig och regnig novembermorgon få se mängden statyer, tittande och längtande ut i havet, eller vaktar dom stranden för inkräktare? Gormleys verk är nu så omtyckt att man har valt att permanenta installationen.

Väl inne i city igen så vandrade vi runt på Tate Liverpool och såg deras fina samling av Picasso, Warhol, Degas, Cindy Sherman och så vidare, men också ett helt våningsplan ägnat åt Biennalen, med högintressanta videoverk. Preics granne med Tate, låg International Slavery Museum, ägnat Liverpools långa och aktiva inblandning i hela slavhandeln, som den viktigaste hamnstaden mellan England och Amerika.

Båda institutionerna låg i Albert Dock, som är hamnområdet med väldigt spännande gamla och nya byggnader och en del av Liverpools världsarv.

På väg till flygplatsen klarade vi av ett givet turistmål: John Lennons uppväxthem. Vid det lilla köksbordet gjorde han sina läxor, så här såg hans sovrum ut och här på den inglasade verandan repade han och Paul. Huset köptes av Yoko Ono, som skänkte det till National Trust, som nu tar hand om huset in till evigheten.

Notering 1 om Liverpool: November är en väldigt blåsig och regnig period att åka till Liverpool till.
Notering 2: Överallt där vi var så var det fullt av besökare på alla musei- och konstinstitutioner en vanlig torsdag och fredag mitt på dagen. Och staden tillämpar strikt principen att det ska vara fri entré till konsten och kulturen. Ett kausalt samband, månne?

Inga kommentarer: