torsdag 20 november 2008

Liveripool dag 1: Institutionsbesök, fish ´n´ chips och publiksnack

Vi landade så sent igår eftermiddag och det tog tid att rädda en kris på Kulturhusetvia telefon, så vi hann bara med att äta sen middag och slockna på hotellrummet. Idag däremot har vi fått se en hel del av Liverpool! Vi får väldig hjälp av organisationen bakom kulturhuvudstadsåret 2008 - dels fick vi väldig bra dragning på morgonen, så hjälper de oss också med personlig eskort runt staden för att berätta, visa vägen och hålla ordning på oss - helt nödvändigt!! På bilden ser ni en av huvudattraktionerna här under året, den stora spindeln som har vandrat runt här på gatorna.

Vi har också träffat folk och sett ställen som National Museums Liverpool (som egentligen är sju museer, och ett åttonde som håller på att byggas), Walker Art Gallery (ett slags mini-Nationalmuseum), S:t George´s Hall (extremt imponerande 1800-talsbyggnad med konsertsal och stor balsal), Liverpool Central Library (som ska stängas 2010 för en jätteombyggnad), FACT (ett slags mindre kulturhus mitt i shoppingcity med biografer och gallerier, helt inriktat på rörlig bild och multimedia) och så Liverpool Biennial (en återkommande konstsatsning runt om i stan). Hela gänget var väldigt mån om att också klämma in en del av Englands mat- och dryckkultur, så till lunch åt vi Fish ´n chips och drack lokal öl!

Något som är slående som alla vi möter talar om är dels pengar, dels publik. När det gäller ekonomi så skulle ingen kulturinstitution klara sig utan de många stiftelser och fonder som finns, liksom statliga lotteripengar. Tänk om det såg ut så i Sverige! Alla är också väldigt medvetna om besökarna, om att hitta nya besökare och inte minst skapa förankring hos de många grupperingar av Liverpools innevånare som inte per automatik besökar museer, gallerier, bibliotek och teatrar. De har alla speciella personer eller ibland hela avdelningar, som arbetar med referensgrupper, aktivt publikarbete och volontärer - allt för att öppna upp institutionerna, få mer input och skapa förankring. Vi är många hemma i Sverige som borde bli väldigt mycket bättre på det.

Nu en kort stund i badkar (lyx!!) och därefter middag på något som heter Bluecoat, som tydligen ska vara väldigt nice. Good Night!

Inga kommentarer: