måndag 24 mars 2008

Postpåskpost

Hemkommen till stan efter flera dagars ljuvlig lantvistelse. I kulturväg sträckläste jag - sent omsider - Åsa Linderborgs med rätta ihjälhyllade "Mig äger ingen" och påbörjade den hajpade amerikanska debutanten Marisha Pessls otroligt fascinerande roman "Fördjupade studier i katastroffysik", om en tonårsflickas uppväxt. Lyssnade som vanligt även mycket på radio, givna höjdpunkter var två direktständningar: Bachs "Matteuspassionen" från Engelbrektskyrkan och Wagners "Tristan och Isolde" från Metropolitan. Hann också med snöstormspromenader vid havet, mycket umgänge och matlagning. Så nu är jag laddad för en ny arbetsvecka. Heja!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Läste precis i en intervju av dig att du har målsättningen att kulturhuset ska tänka etniskt i allt ni gör. Jag tycker personligen att detta är vidrigt och har själv utgångspunkten att etnicitet aldrig ska få spela någon roll i mina värderingar eller bedömanden, positiva eller negativa. Vad innebär det egentligen att tänka etniskt? Ska människor uppmärksammas för sin etnicitet? Ska etnicitet tillåtas spela roll i bedömanden vid rekryteringar eller i urval inför utställningar och liknande? Etnicitet är ju ett ganska kontroversiellt begrepp, så nära "ras" vi kommer, och att ha det som målsättning att tänka etniskt i allt man är så nära rascism man kan komma, oavsett om man har goda intentioner (filosemitism är ju exempelvis en form av antisemitism vilken hjälper till att sprida stereotypa föreställningar). Att detta dessutom sker på en kulturinstitution med sina speciella folkbildande och demokrativärnande uppgifter är särskilt intressant. Det ska bli intressant att följa ditt etniska tänkande...

Eric Sjöström sa...

Hej Anonym! Eftersom vi just är - som du själv säger - folkbildande och demokrativärnande kommer jag absolut fortsätta att arbeta för ökad etnisk mångfald på Kulturhuset. Ska bli kul att följa vad du tycker om det.
Eric

Anonym sa...

Men det var ju inte riktigt vad du sa i intervjun. Du sa att ni skall tänka bland annat etniskt i allt ni gör. Därför tycker jag att ditt svar är lite nonchalant. För vad innebär det egentligen att tänka etniskt?
Hursomhelst. För att ta det exempel du förde upp. Självklart är det bra om kulturhuset rekryterar brett eller att verksamheten inte bedrivs på ett sånt sätt att den diskriminerar vissa folkgruper. Det är ju självklart! Du hade väl inte tänkt bryta mot lagen heller? Vad jag undrar är, vad är det att tänka etniskt? Varför etnicitet? Hur ser du på människor som växt upp i Sverige med föräldrar från andra länder som själva ser sig som svenskar? Deras etnicitet är nämligen lika svensk som din, och att använda etnicitet på ett annat sätt är enligt min mening väldigt underligt. Till exempel i medias användning av begrepp som "etniska svenskar".
Vad innebär det konkret att du ska arbeta för etnisk mångfald på kulturhuset? Ska ni på allvar ta reda på hur folk identifierar sig etniskt i ett anställningsförfarande? Eller ska du rikta (styra) verksamheten så att den ska passa så många olika etniciteter som möjligt? Isåfall utgår du från att olika etniciteter har olika möjligheter att tillgodogöra sig kultur. Vilka etniciteter skall du då prioritera? Det kommer då att likna en slags etnisk partikularism som amerikanska rasister förespråkar istället för att vi inte på något sätt låter folks etnicitet spela roll i detta avseende utan inkluderar alla ändå.
Hur kommer ditt etniska tänkande att påverka den konstnärliga friheten och tar du inte genom att tänka etniskt i kulturhusets hela verksamhet ett kliv bort från hela integrationstanken.
Vad jag fortfarande vill veta är vad du menar med att tänka etniskt i allt du gör???

Eric Sjöström sa...

Hej igen Anonym! Jag har berättat i olika sammanhang att jag vill att allt vårt arbete i Kulturhuset ska genomsyras av 6 stycken E:n - Etiskt, Etniskt, Estetiskt, Ekologiskt, Emotionellt och Ekonomiskt. För mig symboliserar "Etniskt" att tänka mångfald när det gäller människor. Vi ska själva vara och vi ska arbeta för: unga och gamla, svennar och blattar, smala och tjocka, funktionshindrade och icke funktionshindrade, lesbianer och heteros, med mera, med mera. För mig är "Etniskt" ett generellt förhållningssätt, inte en teoretisk definitionsfråga.
Eric

Anonym sa...

Och så blev man naturligtvis censurerad. Oseriöst!

Eric Sjöström sa...

Anonym! Du säger att du blev "censurerad". Hur menar du? Du frågar efter min syn på "Etniskt" och jag svarar på frågan.
Eric

Anonym sa...

för det första var det knappast något seriöst svar på frågan och för det andra så skrev jag ett långt svar på vad du skrev vilket inte kom upp på bloggen.
oavsett om du inte grundar ditt användade av "etniskt" på någon teoretisk definition, vilket verkar rätt slarvigt i sammanhanget så leder ditt s.k. förhållningssätt ändå till ett särskiljande av människor i kategorier som jag tror gör mer skada än nytta. Jag vill till exempel inte bli kallad för "blatte" vare sig av dig eller någon annan bara för att båda mina föräldrarhar helsvensk bakgrund. Inte för att jag lägger någon värdering i min egen eller andra människors bakgrund, sexuella läggning osv, utan för att jag inte vill bli utskiljd, stigmatiserad eller värderad pga av detta utan för vad jag gör. Ditt etnotisktiska förhållningssätt är faktiskt ganska likt Sverigedemokraternas.
Sedan ställde jag ju fler än en fråga, men inte ens den lyckades du besvara på ett seriöst sätt...

Anonym sa...

http://www.arenagruppen.se/ag5/default.asp?ID=2968&ty