måndag 15 september 2008

Berlin dag 5: Nätpoesi, graffiti och ampelmannen

Vill inte snuva er på slutet av reseberättelsen från Berlin (trots att jag nu ligger i min egen säng och snart skall sluta mina blå). Vi reste alltså hem idag, mätta och väldigt belåtna. Inte heller på finaldagen slappnade vi av, utan hann beta av ett gäng kulturintryck:

- Vi fick en otroligt intressant presentation av Litteraturwerkstatt, som ligger i snyggt restaurerade Kulturbrauerei. Chefen berättade om deras månatliga litteraturprogram, men också deras stora projekt årliga projekt som Poesifestivalen, Open Mike för unga författare, poesifilmsfestivalen och se den coola lyrikline.org, där man kan höra ett otal poeter (bland annat Frostensson och Lars Gustafsson) läsa sina egna dikter och samtidigt följa med i översättningar på en mängd språk.
- Den i högsta grad alternativa kulturen mötte vi Kunsthaus Tacheles, som är ett stort hus, i begynnelsen ett tjusigt varuhus på Oranienburgerstrasse, sedan början av 90-talet huserar ett antal konstnärer där. (Tacheles är jiddisch, och betyder "Tala klarspråk". ) Huset är fyllt av konstnärsateljéer, gallerier och barer. Mer graffititäckta väckar, golv och tak kan inte finnas. Nu pågår stora protester för att hindra den privatisering som fastighetsägaren vill göra.
- Sista kulturstoppet innan transport till flygplatsen var att få se byggandet av Kunsthalle Berlin, som ligger på imposanta Schlossplatz. Konsthallen öppnar först i slutet av oktober, och kommer bara att stå där i två år, för att sedan rivas.
- Vill inte undanhålla läsarna en för mig ny bekantskap: Ampelmannen (se bilden och läs mer här). Det är Herr Går-man i före detta Östtyskland. Det enade Tyskland har nu tagit mannen till sitt hjärta och västtyskarna tycker att han är snyggare än den mannen som dom hade, så trafikljusen börjar nu långsamt bytas ut så det blir fler och fler Ampelmän. Vi hittade till och med en specialaffär där han finns som tvål, reflex, bokmärke, bordslampa och i ett otal andra varianter.
- Note to myself inför nästa Berlinresa: Ta med kontanter. Tyskland, åtminstone inte Berlin, tar inte kontokort.
- Nu loggar jag ut för idag, men kan bara säga att det var en jättebra resa, med otroligt många intryck, nya idéuppslag, flera nya kontakter - i en stad, som jag verkligen snart vill återkomma till.
- Seh´ uns bald schon wieder!

Inga kommentarer: