fredag 17 augusti 2012

Ny pristagare!

En ny pristagare är utsedd! Skådespelaren Alicia Vikander är en växande stjärna med flera filmroller, även i internationella sammanhang, som tilldelas ett av Sveriges största scen- och filmkonstpris: Såstaholms pris till Höstsols minne.

Juryns motivering för årets pristagare: ”Alicia Vikander tilldelas Såstaholms pris till Höstsols minne 2012, för två utsökta, filmiska rolltolkningar, flickan i Kronjuvelerna, spelad med en intensiv, sagolik naivitet och den unga drottningen i A royal Affair där hon förenar naken längtan med hudlös närvaro och psykologisk subtilitet.”
Och juryn, det är förutom jag själv, Anna Carlson, ordförande Teaterförbundet, Åsa Söderberg, chef för Skånes Dansteater och Svenska Dagbladets teaterkritiker Lars Ring.

Alicia Vikander som gjort karriär utomlands är nu aktuell med film på svensk mark. Hotellet av Lisa Langseth som också stod bakom Alicias debut, hyllade långfilmen Till det som är vackert.

Såstaholm Hotell & Konferens i Täby delar årligen ut ett pris till en ung och lovande scen-/filmkonstnär. Pristagaren får 50 000 kronor, som ska användas för den kreativa och personliga utvecklingen, samt möjligheten att inreda ett eget hotellrum på Såstaholm.

Om en månad ordnas en tjusig tillställning på Såstaholm då Alicia får ta emot priset.

Tidigare pristagare:
2008: skådespelerskan Josefin Ljungman för rollen som Hedvig i "Vildanden" av Ibsen på Stockholms stadsteater
2009: skådespelaren Joel Kinnaman, fick för sin rolltolkning av Raskolnikov i Brott och straff av Dostojevskij på Backa Teater, Göteborg
2010: operasångerskan Elin Rombo för Susanna i Figaros bröllop av Mozart på Kungliga Operan i Stockholm
2011: skådespelaren och dansaren/sångaren Lindy Larsson, bl.a. för All we need is love på Malmö stadsteater

Inga kommentarer: