fredag 14 oktober 2011

Småland inspirerar

Är på styrelseresa i Småland med styrelsen för Astrid Lindgrens Näs AB. Vi åker runt och ser på andra kulturinstitutioner och besöksmål i närheten av Vimmerby. För att lära och se hur andra arbetar med verksamheten, strategier och utveckling.

I Växjö har staden satt upp konstverk på "glasgatan" med de mest kända glasformgivarna. Här är Ludvig Löfgrens skulptur, som lyser på natten.

I Ljungby finns Ljungbergmuseet, som nyss fyllde 20 år, och som förutom tillfälliga samtidskonstutställningar, visar Sven Ljungbergs och Ann Margret Dahlquist-Ljungbergs omfattande konstnärskap. Nu finns planer att det i framtiden ska bli Kronobergs läns konstmuseum.


Sedan april i år har Värnamo fått en helt ny konsthall: Vandalorum. Idén är Sven Lundhs, som har arbetat i många år för detta. Jag har läst så mycket om detta byggprojekt, och äntligen får jag se det!

Den världsberömda arkitekten Renzo Piano är personen bakom de ladugårdsliknande lokalerna, idag fem byggnader av tänkta tretton.

Just nu visas den holländske konstnären Dick Brunas figur Miffy och svensken David Svensson. Det var så imponerande att få se det IRL och få höra om det stora arbetet bakom, inte minst där det lokala näringslivet har varit starkt involverade.

Vi hann också se Utvandrarnas hus i Växjö, som just nu har en spännande utställning, "Embrace", med svenska konstnärer verksamma i USA, bland annat Alexander Klingspor.

Nu fortsätter kulturresan till Kosta Boda Art Hotel, ett viktigt landmärke för många tillresande.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer: