onsdag 13 april 2011

Stora lärdomar den senaste veckan

En förutsättning för yttrandefriheten är faktiskt att man inte blir åtlydd så fort man yttrar sig. Så stort ansvar ska ingen behöva ta för sina känslor. Samhället ska inte vara ett hov som går ner på knä för varje förorättad människa. Konsten ger perspektiv som utmanar publikens uppfattningar om tillvaron. Men då måste publiken ha rätt att reagera utan att föreställningar genast läggs ned, utställningar censureras och böcker dras in.
Lena Andersson, DN 9 april

Kulturhusets chef Eric Sjöström berättade för mig i går att dansföreställningen som han nyligen ställde in med några timmars varsel kommer att sättas upp igen. Men utan den tonsatta bön ur Koranen som väckt ont blod i en tråd på Facebook. Det är streetdansarnas eget val, sa han. På kvällen lade arrangören också ut ett uttalande på sin blogg med rubriken "vi är inte censurerade" och förklarade att de inte ville låta något komma mellan deras kamp för att synliggöra kvinnor. Frågan är om beslutet hade blivit detsamma om Eric Sjöström från början lugnat dem och uppmuntrat dansarna att behålla det några minuter långa musikstycket, som bara fanns med för att det var vackert.
Karin Olsson, Expressen 12 april

------------

Jag har dragit stora lärdomar av den senaste veckans debatt om det snabba beslutet att ställa in en föreställning på Kulturhuset. Både om mig själv, och hur vi som kulturinstitution agerar. Kloka människor har sagt kloka ord, inte minst de ni kan läsa här ovanför.

Jag har tagit stort intryck av den här debatten. Jag skulle tagit beslutet att genomföra föreställningen – självklart i samråd med arrangören och med nödvändiga säkerhetsarrangemang. Jag valde istället det säkra före det osäkra några timmar innan föreställningen, att ställa in och skjuta upp premiären.

Jag fattade beslutet på det underlag som fanns där och då, bara några timmar innan föreställningen. Det var ett snabbt beslut och det var ett felaktigt beslut.

Det här har satt igång en viktig process, inte bara inom Kulturhuset. Det har också lett fram till en debatt på Kulturhuset den 3 maj där vi ska fortsätta samtalet. Jag hoppas verkligen att så många som möjligt kan komma och diskutera.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Erik, bra skrivet, om fler skulle våga vara så öppna under en svår resas gång, och sen våga erkänna när de gjort fel, så skulle världen vara lite bättre tror jag.

Anonym sa...

Det är lätt att ha åsikter om hur andra fattar svåra beslut.
Vi som står där mitt i svåra beslutssituationer ibland, har full förståelse för att man ibland fattar fel beslut. Nu råkar ditt felaktiga beslut hamna mitt i den känsliga yttrandefrihetsdebatten - och blev allas angelägenhet. Andra beslut kan fattas fel i det tysta.
Det följer med ditt jobb. Därför extra viktigt att du reflekterar öppet så här i efterhand. Heja.

Anonym sa...

Eloge till dig Eric för detta! Reflektion, vilja och mod krävs i stormens öga.

En större fråga är varför breder sig fegheten och rädhågsenheten ut sig bland en rad offentliga kulturinstitutioner i Sverige typ under de senaste fem-tio åren?

Varför har vi en kulturminister som inte försvarar konstens frihet (oavsett om fru minister gillar konsten eller ej) och kämpar för yttrandefrihet, utan vill vara smakdomare över vad som är konst eller inte konst (tex NUG-debaklet)"Det här är inte konst"

Kristoffer sa...

Jag var en av alla som kritiserade dig på bloggen tidigare, och vill nu vara en av dem som berömmer dig för din öppenhet.
Jag förstår att beslutet framstod som det rätta just då, och det är det som är så sorgligt. Det är dags för oss alla, som samhälle, att reflektera över hur vi vill att det hela ska fungera. Som medborgare i detta samhälle med öppenhet och tolerans som mål så godtar jag Kulturhusets ursäkt!

Anonym sa...

Jag ger dig plus i kanten för att du trots allt är öppen här på bloggen.

Du är dock fortfarande en hycklare.

Nån som tror att "fel" beslut skulle "råkat fattats" om det gällt den sedvanliga pro-Palestina utställningen och någon jude känt sig stött..? Nä, just det..

Anonym sa...

Det jag inte begriper är varför det är så känsligt att någon dansar till en tonsatt bit ur koranen. Om ni hade genomfört det hela, skulle med all sannolikhet ingen som sett det haft något att uppröras över. Hypen skulle varit större än föreställningen.

Vad blir nästa steg? Allt som skulle kunna tolkas som ett arabiskt ord diskvalificerar från föreställningar?

Anders Emretsson sa...

Riktigt och snyygt. Kudos!

Anonym sa...

Erik, du har fortfarande inte förstått. Detta är det viktigaste kulturpolitiska problemet under 00/10-tal. Vi har inte sett detta sedan krigstidens undantagslagar. Ditt namn kommer för evigt stå i historieboken som den svenska kulturscenens Chamberlain om du inte begriper vilka värden du ska prioritera och således slåss för.

/Thomas

Anonym sa...

Med andra ord så är du en ynklig liten fegis

Ingenjören sa...

Även om det är bra att du har bytt fot är ditt agerande fullständigt obegripligt. Om du faktiskt hade brytt dig om säkerheten hade du inte ställt in föreställningen och därmed gjort en jättecirkus av alltihopa. Om du hade haft någon slags förstånd hade du inte trott att det var fara för att någon någonstans på internet var negativ, detta kommer nämligen alltid vara fallet. Genom ditt agerande har du spelat både Sverigedemokraterna, radikala islamister och allsköns galenpannor i händerna. Dansgruppen, vanliga svenskar(både muslimer och icke muslimer), kort sagt alla vi andra är förlorare i detta skådespel som du drog igång. I övrigt är just den ende som har gynnats är just Du som har fått en stund i rampljuset. Jag kan inte komma på någon som har gjort en större skada i Sverige detta år än du, både mot toleransen och yttrandefriheten. Det behövs mer än en efterklok ursäkt där du tvår dina händer för att reparera den skada du och du ensam har ställt till med.

Anonym sa...

Bra Eric, modigt att våga diskutera det här högt.

Anonym sa...

Du valde inte "det säkra före det osäkra" utan du valde att fegt medlöpa fascism istället för att självklart stå upp för demokratin. Det är mycket bra att du ändrat dig, om än alldeles för sent och under galgen. Jag hoppas verkligen att du lärt dig något på riktigt och i framtiden handlar efter vad som är RÄTT, och att du nu inte bara än en gång följer påtryckningarna när du tar tillbaka ditt beslut att stoppa föreställningen.

Henrik sa...

Jag vill instämma i det Kristoffer säger här ovan. Även jag var kritisk till ditt agerande, för jag blev blev ärligt talat sanslöst oroad. Nu känns det helt klart mycket bättre. Glädjande Eric!