söndag 10 april 2011

Kommentar till DN och SvD

Igår lördag skrev Lena Andersson i Dagens Nyheter och Mustafa Can i Svenska Dagbladet. Nedanstående kommentar har jag skickat till tidningarna.

För en vecka tog jag beslut om att ställa in en dansföreställning. Kulturhuset har under veckan som gått varit med i en debatt om att vi som kulturinstitution har varit ryggradslös och vikt oss för påtryckningar. Det är en beskrivning som vi inte känner igen oss i alls.

När vi hade utställningen ”Samtidigt” i höstas så tog vi medvetet in konstverk som problematiserar och ställer frågor kring den laddade relationen mellan Pakistan och Indien. I dokumentärprojektet ”Med kameran som vapen” i november visade vi palestiniers utsatta vardag under israelisk ockupation. Författaren Sherry Jones väckte stor uppmärksamhet med sin bok ”Medinas juvel”. Trots att många andra kulturhus runtom i världen tackade nej av säkerhetsskäl ställde vi självklart en scen till förfogande. Det här är bara tre exempel från de senaste åren när vi har valt att medvetet presentera svåra frågor som i flera fall kan uppröra många.

Skillnaden mot det här enskilda fallet är att vi då noggrant hade tänkt igenom beslutet noga, vidtagit rimliga säkerhetsåtgärder och informerat vår personal för att på rätt sätt kunna bemöta eventuell kritik mot de konstnärliga val vi gör. Jag vägrar att utan diskussion, ogenomtänkt och utan eftertanke, presentera svåra, komplexa och kontroversiella frågor. Kulturhuset har varit, är och kommer även i framtiden vara en plats för obekväma och kontroversiella frågor.

Frågan om yttrandefrihet och institutioners ansvar i samband med dessa frågor är, som senaste veckans reaktioner visar, högaktuell och måste debatteras. Inom några veckor kommer Kulturhuset därför att anordna en öppen debatt kring om vem som bestämmer spelreglerna i samhället och på de offentligt finansierade kulturinstitutionerna.

Eric Sjöström
Chef Kulturhuset

16 kommentarer:

Anonym sa...

Du är en hycklande ynkrygg! poserande "radikal".
Men drick du ditt rödvin, kritisera KD, kräv kvotering och större anslag.

Med föraktfulla hälsningar
/ Fredrik

Henrik sa...

Men seriöst Eric – hur världsfrånvänd är du? Förstår du verkligen inte kritiken? Den handlar inte om att sätta upp förställningar eller utställningar som problematiserar och är politiska (för övrigt hur radikalt är det med en utställning om palestiniers utsatta vardag under israelisk ockupation?).

Det handlar om (konstnärlig) frihet. Det handlar om att inte låta ytterligheter styra dig och en kulturinstitution genom hot.

Fundera på varför kritiken mot dig är så samstämmig och varför du ständigt måste försvara dig. Och kanske är det så att du i viss mån har handlat radikalt i detta fall – radikalt på ett sätt som placerar kulturhuset på intoleransens sida.

wot sa...

Freshest skulle ta några danssteg till en musiksnutt med några ord från koranen. Hur blir det en svår, komplex och kontroversiell fråga? Det behövs ingen debatt om vem som bestämmer spelreglerna i de offentligt finansierade kulturinstitutionerna - det är ju du som gör det, och du är ett hot mot det fria samtalet, konsten, kulturen och i förlängningen demokratin. Inte desto mindre kommer jag att närvara vid debatten för att njuta fullt ut när dina patetiska ursäkter blir malda till stoft.

Anonym sa...

kommentarerna ovan från anonyma fredrik och "wat sa" är tragiska i sitt sätt för dem själva. henrik har en viss poäng men saknar förståelsen för andra sidan av myntet (i alla fall i så han formulerar sig så går det bara att göra den tolkningen).
detta är en storm i ett vattenglas, medialt gångbar och därav upplåst.
visst hade det varit bättre att låta föreställningen visas och öka säkerheten istället för att ställa in. men kulturhuschefens agerande är inte uppseendeväckande. det är mänskligt, ansvarstagande och tydligt.
kultur, samhälle, politik religion, media...

Anonym sa...

Hur många "rimliga säkerhetsåtgärder" hade du vidtagit om bönen varit hämtad ur bibeln?

Sluta hyckla. Sluta försöka blanda bort korten i efterhand. I svt-intervjun var du inte ens säker på om du fattat rätt beslut. Är det här senaste utspelet en besvärjelse för ditt eget samvetes skull? Eller bara en rationalisering?

Kritiken mot dig är samstämmig. Under din ledning förminskas Kulturhusets trovärdighet. Avgå.

Anonym sa...

Hur orkar man vara så arg som Fredrik och Henrik är? ´Jag får hålla med anonym om att det är en storm i ett vattenglas och att det måste väl gå att använda energin till annat? Framförallt gillar jag anonyms kommentar "kulturhuschefens agerande är inte uppseendeväckande. det är mänskligt, ansvarstagande och tydligt."


//Kalle

Anonym sa...

Som kristen förutsätter jag naturligtvis att Kulturhuset varje gång man tar upp något som berör Bibeln gör en ordentlig genomlysning av alla aspekter av frågan och att alla sidor får komma till tals. Att man rådfrågar Åke Gren och Ulf Ekman och ser till att inte de har några invändningar är en självklarhet.

Anonym sa...

svar Kalle mfl.
Jag vill veta hur orkar man vara en så stor hycklare som Eric är?

Exempel från just denna blog:
"Kulturhuset stärker det fria ordet genom projektet Shahrazad" .. "hahrazad verkar för att nya röster ska höras i Europa – röster från författare, journalister och andra skribenter som av olika skäl förföljs och tystas i sina hemländer"
http://100kulturhusdagar.blogspot.com/2009/12/yttrandefrihet-pa-kulturhuset.html
- Inte värt Ett Enda Skit i verkligheten!

Visst, mycket "smididare" att gräddfila fram med HBTQ- och anti-Israel föreställningar såklart.

Med kräkfulla hälsningar
/ Fredrik

Anonym sa...

Av alla passioner är fruktan den som mest försvagar omdömet.

Det är rädslan som har tagit över dina sinnen och din själ. Rädslan för Islam, en religion som bygger på en annan vidrig känsla - hatet.

Ifall du inte har förstått det själv vill jag upplysa dig om att du har annamat sharia och utnämnt dig till en dhimmi. Slå upp gärna dessa begrepp på wikipedia för att få bättre förståelse av Islam.

Anonym sa...

Du är en sk "syltrygg". En härförare för PK-ismen och undfallenheten. Hyckleriet är så djupt rotat i dig att du inte själv kan se det. En person utan värderingar är värdelös.

Lågaktningsfullt

Conlon

Anonym sa...

"Eric Sjöström ny chef för Kulturhuset"
http://www.dn.se/kultur-noje/eric-sjostrom-ny-chef-for-kulturhuset
Citat:
"vi ska visa drömmar, idéer och strömningar som finns på andra platser och på vår egen bakgård"

Jomenvisstserru..

Anonym sa...

"Är inte Frälsningsarméns reaktion på - något så oskyldigt som - en bannerannons om en satirisk film på Kyrkans Tidnings hemsida ett bevis om något att vi behöver ha Pridefestival? Läs här. Herre min je. Jag är väldigt glad för att Kulturhuset är så engagerade i festivalen."
http://100kulturhusdagar.blogspot.com/2009/07/en-livsstil-som-vi-inte-vi-stodjer.html

Av nån anledning ställdes inte den utställningen in...

Herre min je - jo tack!

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=UKfwSFI8LhQ

Anonym sa...

bra svar på svår fråga. håller med de andra, storm i vattenglas.Lätt att stå utanför och vara efterklok.

Anonym sa...

Detta är inte en storm i ett vattenglas! Detta är ett symptom på det sluttande plan som yttrandefriheten och sekulariteten i vår värld nu glider längs. Värden som det tagit många århundraden att bygga upp! Skylla på efterklokhet hade kanske skulle kunnat gått _första_gången_ något som det här hände. Men det är inte första gången.
Något som både du och Eric mycket väl vet om.

Anonym sa...

Det är verkligen tragiskt att vi nu har kommit så långt att vårt statligt finansierade Kulturhus böjer sig för tokskallar som hotar. Vad finnas alla "islamkramare" nu? Gardell, han hörs inte nu? Att islamafobin breder ut sig, vems fel är det?
Sätt ner foten NU, det är i Sverige vi lever och där gäller demokrati och yttrandefrihet!!