tisdag 8 juni 2010

Smålandsnytt, forts.

Gårdagens eftermiddag fortsatte på temat "Småland inspirerar". Vi åkte till Huseby, som grundades som järnbruk på 1600-talet och som idag är ett väldigt populärt besöksmål. Och väldigt stort. På modellen här ovan ser man vilket stort område Huseby utgör.

Här är den legendariska "Fröken", som hon kallades och kallas. Florence Stephens var den sista privata ägaren och efter sin död 1979 ville hon att Huseby skulle bevaras som det såg ut "på pappas tid".

Och här är pappa! I en dramatiserad guidad visning fick vi träffa pappa George Stephens och kammarjungfrun Linnea och fick höra om livet på Slottet. Där 1800-talet verkligen är bevarat och hela stället känns som ett fantastiskt kuriosakabinett.

Och så bjöds vi på tesalong med kungliga bakverk. Och fick höra skvaller om Oscar II:s nära förbindelse med familjen Stephens ...

Landshövding Kristina Alsér var också - trots regn och kyla - mån om att visa Växjös nyaste stolthet, Ulf Nordfjells vinnande Linnéträdgården, som har flyttat hit från Chelsea Flower Show.
Dagen avslutades med middag på residenset. Dessförinnan visade Kristina upp Länsstyrelsens helt nyrenoverade lokaler och berättade om det stora organisations- och förändringsarbetet hon har bedrivit där.

Denna dag ägnas helt åt styrelsemöte i Astrid Lindgrens Näs AB, som för övrigt just har öppnat sin nya utställning "Trähyss".

- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer: