fredag 29 januari 2010

Politik, kulturnatt och Queen i Odense

Dagen har fyllts av Odensekultur. Mycket snack har det varit: vi har fått höra hur kommunen arbetar väldigt ihärdigt och medvetet att sätta Odense på kulturkartan. Man tog 2004 fram en kulturstrategi som nu har lett till en aktiv kulturpolitik - intressant med tanke på Stockholms arbete med en kulturvision, som ska vara klar i år. Apropå Stockholm, som ska ha den första kulturnatten i år nånsin - den 24 april - så kunde Odense skryta med att ha gjort det i över 20 år och då inte bara alla kulturverksamheter är öppna, utan även butiker och restauranger medverkar.

Sen några år tillbaka har man samlat de kommunala kulturfrågorna i samma förvaltning som stadsutvecklingsfrågor, vilket har påverkat hur staden utformas, och det låter ju högintressant, tycker jag. Nånting annat som de har infört, är ju på väg i Sverige, en "portföljmodell" som Kultursamverkansutredningen arbetar med. I Odense har man ett regionalt kulturavtal mellan alla tio kommuner på Fyn.

Men vi fick också se lite kultur. På bilden ser ni Peder Bach, som stolt visade upp och berättade om Kulturmaskinen. Det är ett nytt kulturhus, som öppnade för ett år sen i en gammal fabrik. Nu är det verkstäder för media, textil, metall och annat. Det är öppet för vem som helst och helt gratis att utnyttja!

Nu väntar vila på hotell, styrelsemöte och konsert med Odense Symfoniorkester. På programmet står en hisnande blandning av ett uruppförande av en symfoni av dansken Niels Marthinsen och "Bohemian rhapsody" och "We are the Champions" av Queen!

-- Post From My iPhone

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur e d med Brands

Eric Sjöström sa...

Jodå, vi gick utanför Brandts (http://www.brandts.dk/) och såg den häftiga byggnaden och fick berättat för oss om verksamheterna.

Eftersom vi hade ont om tid, så vald vi dock att koncentrera oss på Kulturmaskinen, eftersom deras verksamhet känns väldigt annorlunda och ny.

//Eric.