torsdag 8 oktober 2009

Konst till ännu fler besökare

Nedanstående pressmeddelande har vi skickat ut nu på morgonen:

Fri entré igen - för våra besökares skull!
Kulturhuset i Stockholm återinför fri entré på försök till alla utställningar under hösten. Inspirerade av Tate Modern i London provas istället en intäktsmodell som bygger på frivillighet.

- Istället för att ha entré på en eller två utställningar per år, så testar vi under hösten "frivillig entré" på stora, internationella utställningar. Om hälften av besökarna ger oss tio eller tjugo kronor var kommer vi att vara väldigt nöjda, säger Kulturhusets chef Eric Sjöström.

Kulturhuset i Stockholm är Sveriges mest välbesökta kulturinstitution med en ovanligt bred besökargrupp. Den senaste publikundersökningen visar att många som vanligtvis inte besöker kulturinstitutioner kommer till Kulturhuset. Genom att återinföra fri entré ska det höga besökarantalet och mångfalden även genomsyra utställningsverksamheten.
- En hel del vänder i dörren när utställningarna är entrébelagda. Även låga entréavgifter, 20-40 kronor, har fått besökare att tveka. Vi vill att alla ska känna sig välkomna och få tillgång till en kulturupplevelse, det ligger i Kulturhusets uppdrag. Men sen har vi en ekonomisk verklighet att förhålla oss till. Vi behöver intäkter, säger Eric Sjöström.


Inspirerade av Tate Modern i London testar Kulturhuset en ny intäktsmodell. Fri entré till utställningar med möjlighet att lägga en frivillig summa, i insamlingskärl väl synliga vid utgång från gallerierna.

- Intäkterna går direkt till utställningsverksamheten och behövs för att kunna bibehålla den höga internationella kvalitén på våra utställningar. Men ingen ska känna sig tvingad att ge något, säger Eric Sjöström.


Försöket pågår under hösten och gäller under utställningarna "Kvinnor utan män" av den iranskfödda konstnären Shirin Neshat (öppnar 10 oktober; se bild) samt Magnumfotografen Alessandra Sanguinettis fotoprojekt där hon följt kusinerna Guilles och Belindas uppväxt på Pampasslätten (öppnar 17 oktober). Två stora utställningar som kommer att attrahera breda publikgrupper.
Kulturhuset kommer att utvärdera försöket och även fråga utställningsbesökarna om deras inställning.
- Jag tycker att fri entré på Kulturhuset är viktigt. Utställningar på Kulturhuset ska ingå i det grundutbud som ska vara tillgängligt för alla, precis som lån av böcker, tidskrifter, film och våra verksamheter för barn och unga, säger Eric Sjöström.

2 kommentarer:

Daniel Milton sa...

Fantastiskt initiativ! Hoppas fler hänger på.

Eric Sjöström sa...

Japp, och hoppas att några lägger några kronor i "kollekten"!

//Eric.