tisdag 20 januari 2009

Stoppa pressarna!

Om en stund skickar vi ut följande pressmeddelande:

Kulturhuschefen Eric Sjöström har idag för personalen presenterat förslag på verksamhetsförändringar på Kulturhuset.

Förslagen innebär att en ny, stor och flexibel scen skapas precis vid Sergels torg, som möjliggör allt från barn- och ungdomsevenemang till debatter, författarprogram, konserter och gästspel. Arbetsnamn för den nya scenen är: Sergels torg 3.

Den nya, planerade scenen ligger idag i Lavas lokaler. Lavas projektverkstad föreslås därför flytta till grannlokalen, där Serieteket tidigare huserade.

Kulturhuset säger upp hyresavtalet för Kilen. Den nya scenen Sergels torg 3 tar över delar av Kilens verksamhet och Lavas publika arrangemang.

Kulturhusets satsning på klimat- och miljöfrågor fortsätter som planerat och kommer att få sin hemvist i nuvarande World News Café på våning 2.

Förändringarna föreslås gälla från och med halvårsskiftet 2009.

Eric Sjöström, Kulturhuschef:
- Kulturhuset har valt att hantera nya budgetförutsättningar, som bland annat beror på att SIDA har valt att lämna Kulturhuset, med ett offensivt och framtidsinriktat fokus.
- Den nya scenen möjliggör breddat och utökat utbud för alla verksamheter i Kulturhuset. Vi sänker dessutom Kulturhusets hyreskostnader och möjliggör ökade intäkter. Jag ser också stora fördelar med att Lavas målgrupp (13-25-åringar) kommer att synas mer i hela Kulturhuset.

Samtidigt med ovanstående satsningar gör Kulturhuset en översyn och rationaliserar motsvarande sex årsarbetskrafter.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kommer verkligen ungdomar synas i samma grad även om de ex ställer ut i resten av huset?
Känns som att vi inte riktigt kan konkurrera publikmässigt med etablerade, kända konstnärer och fotografer.
Kommer man alltså dissa dessa, för att vi ska få ställa ut?

Och hur sjutton ska lavas verkstad få plats i Serieteket?

Anonym sa...

kanske det blir lättare att konkurrera publikmässigt om man integreras i huset istället för att vara en del utanför? Hur många "vågar" sig in på Lava av Kulturhusets "vanliga" besökare?

Eric Sjöström sa...

Jag tycker det ska fantastiskt spännande att se Lava-uttryck i vårt stora hus!

Vi har ju både mindre och större scener och utställningsytor i Kulturhuset, så jag tror säkert att vi ska hitta optimala utrymmen för de olika projekt och arrangemang som vi gör.

Redan nu dyker ju Lava upp ofta i Klarabiografen och KulturhusTaket till exempel, så det här är en utveckling av den tanken.

Hellre än att se Lava som en kokong, så tycker jag att det ska vara en spindelväv.

//Eric.

Anonym sa...

Det jag undrar hur de som väljer vilka utställningar som ska köras ska kunna välja att satsa på en femtonårings fotoutställning snarare än någon känd fotografs.

Femtonåringens kommer ju inte dra lika mycket folk.

Om kulturhuset vill ha besökare, och pengar, så känns det inte som att de kommer låta ungdomar ta plats om de faktiskt förlorar på att göra det...

Eric Sjöström sa...

Då kan jag lova dig att vi absolut kommer att göra plats för femtonåringars verk! Det är det som är hela idén med att Lava ska infiltrera hela Kulturhuset ännu mer.

Men vi ska också ordna en scen och ett utställningsutrymme i Lavas nya lokaler - det är nästan 300 kvadratmeter, så det är jag säker på kommer att få plats.

//Eric.