tisdag 25 september 2012

Tintin kvar på TioTretton i Kulturhuset

Tintin kvar på TioTretton i Kulturhuset


I media har man uppmärksammat att Behrang Miri, konstnärlig ledare för barn och unga, har beslutat att ta bort Tintin-böckerna på barnbiblioteket TioTretton på Kulturhuset. Ett beslut som Behrang Miri nu tycker gick för snabbt.

- Jag ville lyfta ett debattinlägg omkring diskrimineringsfrågor, men inser nu att det är fel att plocka bort litteratur, säger Behrang Miri.

- Vi har nu tillsammans kommit överens om att Tintinböckerna är kvar även på TioTretton, säger Eric Sjöström, Kulturhuschef. Däremot ska frågorna om diskriminering, jämställdhet och normer fortsatt debatteras och diskuteras. Behrang Miri är anställd som konstnärlig ledare för barn och unga för hela Kulturhuset med ett uttalat uppdrag att utveckla det konstnärliga innehållet. Hans uppdrag att jobba tydligare med diskrimineringsfrågor stödjer jag till fullo.

Eric Sjöström
Kulturhuschef

Behrang Miri
Konstnärlig ledare för barn och unga på Kulturhuset

2 kommentarer:

cecilia sa...

Hur kan du stå bakom ett sådant huvudlöst förfarande? Det skrämmer är är rent motbjudande. Flytta till ett islamiskt land istälelt om du / ni inte vill ha något sk. rasistiskt. Vilket det faktiskt inte är.

Konst och litteratur skapas i sin samtid och uppfattningar förändras. Varje verk skildrar sin tid. Tintin i Kongo skildrar ett gånget och förlegat synsätt precis som många gamla böcker, men att för den skull rensa ut alla Tintinalbum är befängt. Om vi skall rensa ut böcker från biblioteken så får vi nog börja med det våldsglorifierande och rasistiska Gamla Testamentet. Vem skall vara censor över alla böcker och filmer som gjorts? Staten? (Hitler, Stalin, Khomeini, here we come) Här handlar det att tillgodose en viss grupps intressen, då blir väl religionskritiska böcker nästa offer för utrensningarna i enlighet med undfallenheten mot islam nuförtiden.

Unknown sa...

Vill uttrycka all min sympati för dig och ditt sätt att argumentera. Att skrika "censur" är så beklämmande, likaså allt obehag du fått utstå. Alla bibliotek kan inte innehålla alla böcker. Alla bibliotek måste göra någon slags urval i förhållande till vem besökarna är. Tack för att du hävdar en klok åsikt!