måndag 26 november 2012

I norra Europas största kulturhusNu är nästa nummer av vår programtidning klar och skickad till tryck. Från och med onsdag kan du läsa om programmet för december, januari och februari. Som vanligt hittar du den i Metro som bilaga på utgivningsdagen. Och så går den att hämta i Kulturhuset, förstås. Redan nu kan läsa min aktuella krönika här:

Nu när mina fem spännande år på Kulturhuset börjar gå mot sitt slut och jag överblickar vintersäsongen ser jag hur väl den stämmer överens med våra ambitioner för huset.

Mycket av det vi presenterar ska vi göra tillsammans med andra aktörer. Ett av de större och riktigt lyckade samarbetena är konstmässan Supermarket, som för fjärde året i rad fyller huset med ny konst från precis hela världen.

Ett kulturhus ska vara i ständig förändring och utveckling. En verksamhet som vi har öppnat på senare år är biblioteket TioTretton, bara till för de som är just mellan tio och tretton år. Satsningen har gjort oss än mer unika i ett internationellt perspektiv.

En annan ny verksamhet som lockat nya besökare är den alternativa klubbverksamheten i Studion, med evenemang som Kpop Nonstop och Discoteka Yugostyle.

Vi ska vara föregångare. Rum för Barns inspirationskvällar för lärare och pedagoger är exempel på det.

Unga, nya konst- och kulturskapare ska ha en given plats hos oss. Se den 21-åriga Sara Sjölins målningar i Lavagalleriet och verk av Konstfacks studenter i Lilla Galleriet.

Vi ska vara öppna mot omvärlden och låta dig möta den här hos oss, som när marockanske Abdellah Taïa framträder på vår internationella författarscen.

Vi ska erbjuda ett brett kulturutbud. Varje kväll under mellandagarna ser du några av Sveriges bästa koreografer visa samtida dans när den är som bäst. Och i mars har Cullbergbalettens nya verk världspremiär på Kulturhuset.

Vi ska vara i framkant i den digitala utvecklingen. På vårt digitala konstgalleri, Screen, ser du konstfilm dygnet runt. Screen hittar du på vår hemsida och där finns nu också Kulturhuset Play, med ljud och bild från livesändningar, intervjuer och andra guldkorn som vi vill erbjuda dig som inte kunde få tag på en biljett eller komma till Stockholm.

Vi ska ha fri entré till de stora utställningsgallerierna. Just nu möter du världen i A day in the world eller upptäcker den stora feministikonen Katarzyna Kozyras konstnärskap.

Vi ska ha profilerade bibliotek med engagerad personal som guidar fram till den bästa boken, filmen eller musiken i någon av våra fem specialbibliotek.

Vi ska ha generösa öppettider. Huvudentrén vid Plattan öppnar redan klockan 9 varje vardagsmorgon.

Vi är norra Europas största kulturhus, med något för alla. Dig också.

Varmt välkommen in i värmen.

Eric Sjöström
KulturhuschefInga kommentarer: