måndag 10 januari 2011

Dagens första nyhet

Nytt arbetsår ligger framför mig, helt oskrivet. Inleder dock med att skriva ett svar på en artikel i Dagens Nyheter, publicerat idag på kultursidorna, dock ej på nätet:

I På Stan i fredags skrev Lotta Olsson om att det var svårt att få plats för barnfamiljer på Kulturhusets Rum för Barn, vilket en läsare, Elin Edelström, kan vittna om. Och Elin har helt rätt. Det är nästan jämt fullt på Rum för Barn i Kulturhuset. Det är en av våra mest attraktiva verksamheter, så populär att det ofta blir köbildning. Vi vill nämligen inte ta in hur många besökare som helst, eftersom det är meningen att ett barn tillsammans med en vuxen ska få upptäcka kultur. Det tror vi görs bäst i en lugnare miljö. Rum för Barn har sitt begränsade besökarantal på de 900 kvadratmetrarna. Men. Vi har många kvadratmetrar utöver det.Därför har vi just genomfört en omorganisation, som ska leda till nytänkande. Vi har närmast två nya satsningar på barn och unga: från och med januari har vi en konstnärlig ledare för barn och unga, Katti Hoflin, som har i uppdrag att arbeta för hela huset och på sportlovet öppnar vi – först i världen – ett specialbibibliotek för 10-13-åringar.

Vi tittar också kontinuerligt på hur vi ska kunna omdisponera och bygga om våra ytor, så att vi kan tillgodose alla våra besökares behov. Inte minst är vår nya huvudentré med Bibliotek Plattan, barnvagnsparkering, scen och konstgalleri ett bra exempel på det.

Vår popularitet bevisar en sak: det behövs fler kulturplatser för barn och unga i Stockholm.


Eric Sjöström
Chef Kulturhuset

Inga kommentarer: