måndag 18 oktober 2010

London, part one

Bloggrapporteringen från London fungerade inte som utlovat, som synes. Så mycket konst, så lite tid. Lägg där till bristande internetuppkoppling.

Men här kommer då i korthet några av alla höjdpunkter:
Tusentals konstverk och lika många besökare. Gallerister, konstnärer, konstsamlare, konsthallschefer och konstintresserade från hela världen. Frieze Art Fair är indeed en viktig tummelplats.Champagnefrukost (jojomensan) på Tate Britain. Daniel Birnbaum tillträder nästa vecka som chef på Moderna museet i Stockholm, men här var han i egenskap av inköpare för Tates räkning av konst till deras samling, verk av bl.a. Lorna Simpson och Jimmie Durham.På Tate fanns också Fiona Banners otroliga installation "Harrier and Jaguar" med det här krigsflygplanet. Vi såg också de nominerade till Turnerpriset, som offentliggörs den 6 december.Saatchi Gallery, helt privatägt, med fri entré och när vi var där många skolklasser som får se några av de bästa samtidskonstnärerna, bl.a. John Wynnes "Installation for 300 speakers, pianola and vacuum cleaner".Här är turbinhallen på Tate Modern, där bara de största konstnärerna får ställa ut. Den kinesiske konstnären Ai Weiwei har i år fått äran. Hans verk heter "Sunflower seeds" och består av 10 miljoner solrosfrön, tillverkade av porslin och handmålade! 1600 personer har varit involverade i tillverkningen. Besökarna får gå på dom, men tv-nyheterna rapporterar om att solrosfröna orsakar hälsoproblem på grund av dammet som bildas när man går på dem och mycket riktigt var det tyvärr förbjudet att gå på konstverket just när vi var där.I Regent's Park, fanns flera utomhusverk i samband med Frieze, t.ex. den här av Tomás Saraceno, en av mina riktiga favoritkonstnärer.Sveriges ambassadör sen i juni i år, Nicola Clase, bjöd hem oss och ett gäng andra till hennes enormt tjusiga residens.Där fick vi träffa konstnären Susanne Simonson, som just haft en utställning på Gallery Fred i London. Fem av hennes tavlor finns nu tillfälligt på residenset, däribland "Ovanför älven".Här har jag försökt fotografera den enorma trapphallen i residenset.


Vid Soutbank Centre ligger Hayward Gallery, som hade en stor utställning, "Move - choreographing you" där mötet mellan dans och konst visas och som var väldigt interaktiv. Koreografen William Forsythes "The fact of matter" där beaökarna får gå i ringarna här ovan har tidigare visats på Venedigbiennalen.Serpentine Gallery låter varje år någon av världens bästa arkitekter rita en paviljong, som bara ska leva en sommar. I år är det Jean Nouvel, som har designat den här röda byggnaden. Idag måndag rivs den och nästa sommar byggs en helt ny upp.Inne på Serpentine visas just nu en utställning av stjärnskottet, 31-åriga Klara Lidén från Sverige. I maj nästa år kommer den till Moderna museet, och då får man inte missa videon här ovan där konstnären själv trakasserar och misshandlar en cykel.

Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer: