torsdag 31 maj 2012

Graffiti i Malmö och samtidskonst i Köpenhamn

Vi gjorde en snabb på morgonen för att se två av Malmös lagliga graffitiväggar. Parkeringshuset Anna, som sen flera år tillbaka har Malmö stad upplåtit två väggar ägnade åt graffiti. Med jämna mellanrum så målas nya motiv. Och i Möllevången finns en lång vägg, där bland annat Limpo, den brasilianska konstnären, bosatt i Malmö, har gjort "En kärlekshistoria".

Charlottenborg är en gammal, ärevördig konstinstitution, som på senare år ställer ut samtidskonst och etablerar sig som konsthall.

Chefen sedan två år, Mark Sladen, arbetar på att öppna upp huset, publikutveckling och att försöka hitta mer extern finansiering.

En av utställningarna just nu är med den tyska konstnären Thomas Kilpper, och hans verk "Pavilion for revolutionary free speech såg jag också på Venedigbiennalen förra året där han visar porträtt på människor med makt, däribland han själv och Pia Kjaersgaard från Dansk Folkeparti.

En annan och mycket yngre och mindre samtidskonstinstiution är konsthallen Overgaden, sedan 1986. Det är ett öppet ställe, i princip konstnärsdrivet, där vem som helst får komma in med utställningsförslag. Man gör ungefär 9-10 utställningar om året på de 700 kvadratmetrarna.

Många konstnärer har slagit igenom här, bland annat gjorde Olafur Eliasson en av sina första soloutställningar här.

Både Charlottenborg och Overgaden ingår i Copenhagen Art Festival, som äger rum 24 augusti - 2 september.

Nu är de tre sprängfyllda dagarna i Malmö och Köpenhamn över och vi åker härifrån med nya intryck, idéer och några värdefulla framtida samarbetspartner.

Själv drar jag vidare direkt till Barcelona för fler konstupplevelser - rapport kommer på bloggen.

Inga kommentarer: