torsdag 10 maj 2012

Världen i Stockholm

De här dagarna fylls Kulturhuset extra mycket av prat om demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihetsfrågor

Vi är platsen för årets ICORN-konferens, International cities of refuge network. Det är ett fyrtiotal fristäder runt om i världen som upplåter bostad åt en förföljd, ofta torterad författare från ett annat land. Stockholm har varit det i flera år, och nu har vi tagit över ansvaret och kommer framöver göra större insatser när det gäller programverksamhet.

Några av fristäderna, som är här sen i går kväll, är Mexico city, Reykjavik, Ljubljana, Krakow, Miami och den senaste svenska, Växjö. Några av länderna som fristadsförfattarna flyr från är Iran, Marocko, Syrien, Kenya, Somalia och Georgien, med skrämmande vittnesmål om vad de har varit mer om.

Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt påminde, i välkomsttalet i morse, om att det ofta är bland konstnärer, journalister och författare, som motståndet bland totalitära regimer startar.

Igår morse hade vi presskonferens, igår kväll bjöd Stockholms stad på en väldigt fin mottagning i Prinsens galleri i Stadshuset. Idag och i morgon pågår ICORN:s generalförsamling hos oss. I morgon kväll är det också ett offentligt program om Arabiska våren och på lördag kulminerar allt med vår stora, internationella Tribunal 12!

Inga kommentarer: