tisdag 29 maj 2012

Malmö-upplevelser

Idag, onsdag och torsdag är Kulturhusets ledningsgrupp på studieresa i Malmö och Köpenhamn. Syftet är att se andra kulturverksamheter och höra hur de arbetar - allt i syfte att utveckla vår egen verksamhet.

Först ut var den annorlunda biblioteksverksamheten Garaget, invigt 2008 i en gammal industrilokal. Det ligger i Södra innerstan och verksamhetsidén togs fram i samarbete med många av de boende. Det är en stadsdel med ung befolkning, över 100 språk talas.

Garaget är bibliotek, kreativ verkstad, ekocafé och öppen scen - allt i ett. Varje kväll är det i princip arrangemang, som sköts av andra, utomstående krafter som får använda lokalerna för öppna arrangemang. Biblioteket har förutom böcker även borrmaskin och cykelreparationskit att låna ut.

Väggivägg ligger Arena 305, ett musik- och kulturhus för ungdomar, 15-25 år, som drivs av Malmö stad. Man kan spela musik live och även spela in. Det finns repetitionslokaler för musik - fullt utrustade med instrument - och dans.

Idéerna initieras av ungdomarna själva, allt från stora och små konserter, till poesiläsning, dansuppvisning och utställning. Caféet är alltid öppet.

Malmö Museers ledning ställde upp och visade sin stora och breda verksamhet. Däribland det nya barnutrymmet, som har tagits fram i samarbete med barn och som var nominerat till årets utställning förra året.

Vi ska under hösten också samarbeta med Malmö Museer i samband med det romska 500-årsjubileet.

Behrang Miri, som är ny konstnärlig ledare för barn och unga på Kulturhuset, startade Malmös största ungdomsorganisation RGRA, Rörelsen Gatans röst och och ansikte. En av deras nya idéer är en stor satsning på dans, som Behrang lät oss få en förhandstitt.

I januari nästa år ska det öppna ett Dansens hus i Lindängen i Fosie, i en gammal nerlagd vårdcentral. Målet är att alla Malmös dansintresserade, framför allt unga tjejer, ska komma hit och dansträna. Många och stora lokaler väntar på att fyllas av träning, föreställningar och repetitioner.

RGRA har många verksamheter, bland annat fyra kulturmötesplatser för ungdomar 13-20 år. Personalen blir både kulturaebetare, socialarbetare, föräldrar och syskon.

Vi besökte en av platserna, i en källarlokal i Rosengård. Radioproduktion är stort, en gång i veckan direktsänder man 1,5 timmar på frekvensen 89,2, som når hela Malmö och Lund.

Då tar ungdomarna upp aktuella ämnen som skolan, sport, vardag, våld. Jag och vår produktionschef Nina Röhlcke blev intervjuade av Ilber, 19 år och pedagog, och Dusan, 14 år.

Inga kommentarer: