lördag 2 juni 2012

Konst i Barcelona på 15 timmar

Och så har jag varit på en konstmaxad snabbvisit i Barcelona. I helgen pågår den viktigaste videokonstfestivalen i Europa, Loop, som arrangeras för nionde året.

Kulturhuset samarbetade med Loop i vår stora videokonstutställning "Bortom tid", som vi stängde för nån vecka sen.

Under 15 timmar i fredags hann jag se nästan allt under Loop och en mängd annat:

På Fundación Francisco Godia visades ett litet urval ur det franska privatsamlarparet Lemaitres stora konstsamling, till exempel svenska Klara Lidén, Julika Rudelius och Christian Marclay. Paret gick själv runt och visade och berättade engagerat om deras kärlek till de olika verken.

Besökte också CCCB, ett kulturhus med utställningar och program, dock väldigt mycket mer tomt på besökare än Kulturhuset i Stockholm... Deras stora utställning just nu är den brittiske fotografen Martin Parr - som vi visade för några år sen - om hans fascination för turister.

Väggivägg med CCCB ligger MACBA, Moderna museet i Barcelona. En otroligt flott byggnad. De har en fin samling med samtidskonst och visar även tillfälliga utställningar, just nu om Rita McBrides gigantiska installation av ett byggnadsverk med titeln Mae West i München.

Och när man är i Barcelona så ska man ju inte missa Picassomuseet, som har tidiga verk och Picassos remake på Velasquez' Las Meninas.

På konsthallen Santa Monica visas video ur den franska organisationen FRAC:s gigantiska samling med äldre och nya verk. De visade också den franske pressfotografen Remi Ochliks bilder från den arabiska våren, som han hann ta innan han dödas i Syrien nu i februari, 28 år gammal.

Eftermiddagen ägnades åt själva Loop, en mässa på ett hotell där ett 40-tal internationella gallerier ställer ut - i varsitt hotellrum. Ett fantastiskt bra tillfälle att på ett samlat ställe se den mest färska videokonsten.

Kvällen och delar av natten spenderades i den otroligt vackra byggnaden Casa Asia, ett hus ägnat åt asiatisk samtidskonst. Där bjöds på mingelparty på taket och resten av huset fyllt med verk av bland annat Shirin Neshat, Yang Fudong och Motohiko Odani.

Vi har sett så mycket bra saker, så i bagaget hem följer flera konstverk, som vi kommer kunna bjuda stockholmarna på framöver.

Inga kommentarer: