onsdag 19 oktober 2011

Rundresa i Bryssel




Jag är några dagar i Bryssel, inbjuden av Riksutställningar, som organiserar en resa för ett gäng chefer från kommunala, regionala, statliga och privata kulturinstitutioner. För att vi ska lära oss mer om EU och knyta kontakter. Bloggade om det här tidigare: http://100kulturhusdagar.blogspot.com/2011/09/tankesmedja-i-visby.html




Idag har vi haft en intensiv heldag och träffat EU-byråkrater, på en mängd olika kontor runt om i Bryssel.

Bland annat den inflytelserika Vladimir Suscha, director for Culture and media på Generaldirektoratet för kultur, utbildning och idrott.

Det finns en halv miljard européer, påtalar han, och vi har alla väldigt dålig koll på musik, film, litteratur, konst och kulturarv från Europa och de på svensk kultur. Det vill EU ändra på.

Kulturlivet är faktiskt större än bilindustrin i Europa, visar en kartläggning. 6 miljoner människor arbetar med kulturen och tillväxten är 12% varje år. Vladimir Sucha är mån om att kulturen ska ha en fortsatt stor roll inom EU, men medger att det inte är alla politiker och byråkrater tycker att det är viktigt, därav siffrorna.
Estland och Polen går emot de andra medlemsstaterna och höjer kulturbudgetarna.



Nu arbetar man på det nya kulturprogrammet för 2014-2020 , som har temat "Det kreativa Europa". Fokus är på media, hela den kreativa sektorn och analysverktyg.
En investeringsfond ska byggas upp, där kultursektorn ska kunna låna pengar till investeringar och satsningar.

Vladimir önskar sig att kulturlivet skulle samarbeta mycket mer och göra som miljörörelsen. De har länge arbetat internationellt och nationsöverskridande. Och miljöfrågan är nu verkligen på den politiska agendan. Det skulle kulturen också kunna vara, men då måste vi samarbeta för att kunna göra skillnad.


Ett annat besök var på den svenska EU-representationen, som är Sveriges största utlandsrepresentation. Kulturrådet Henrik Selin arbetar med kultur, media och idrott i den politiska processen, som kulturdepartementets förlängda arm.

Väldigt medvetet finns det inget som kan kallas "en europeisk kulturpolitik". Kulturen ska vara så rik och så olika, därför finns ingen lagstiftning eller harmonisering, som inom andra områden.

Henrik förbereder sig nu för det nya kulturprogrammet och under nästa år sker budgetförhandlingar inför 2014.

Andra EU-utmaningar är förstås hantering av upphovsrättsfrågor, digitalisering, synen på kulturarv och momsfrågan, för att nämna några.

Henrik hävdar, precis som många andra säger, att det går att påverka EU mycket mer än vad vi svenskar tror.




Per-Göran Blixt arbetar för Generaldirektoratet för informationssamhället. Tolvhundra anställda och 1 miljard euro i omsättning.

Han arbetar med "Den digitala agendan för Europa 2010-2020". Det handlar om vikten av snabb och säker internat, tillgängligt för många. Det är viktigt för tillväxten och är en naturligt del av allas vardag. Utmaningar är copyright, stora prisskillnader och vikten av att kunna rapportera barnpornografi.

Nu är det 30% av befolkningen i Europa som inte har provat internet, om ett par år kommer det bara vara 15%. Regelbundna användare är nu 60%, snart 75%.



- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer: