tisdag 11 oktober 2011

Och vinnaren är...

Nu kan det äntligen avslöjas!

50 000 kronor, äran och möjligheten att inreda ett eget hotellrum. Det får årets mottagare av Såstaholms pris till Höstsols minne, skådespelaren och dansaren Lindy Larsson.



Motiveringen från juryn - som består av ordförande Anna Carlsson, skådespelare, Eric Sjöström, chef för Kulturhuset i Stockholm, dansproducent Birgitta Ström samt Lars Ring, teaterkritiker på Svenska Dagbladet - talar sitt tydliga språk:
”Lindy Larsson rör sig som ett utropstecken över scenen, alltid med stor energi och uttalad publikkontakt. Han kombinerar på ett unikt sätt dramatiska uttryck med ekvilibristisk dans på ett sätt som ständigt bryter form- och innehållsmässiga konventioner”


Lindy Larsson själv är lyrisk över att ha tilldelats priset:
- Drömmer jag? Att bli utvald av en namnkunnig jury som denna är helt otroligt. Jag är stolt glad och rörd över att ha fått det här fina scenkonstpriset. Det här är som en dröm för mig och nu får jag inreda mitt drömrum, det kommer att bli lustfyllt, säger han.


Såstaholms pris till Höstsols minne tilldelas en scenkonstnär som redan gjort ett uppmärksammat avtryck inom sin konst och som har stora utvecklingsmöjligheter. Tidigare års pristagare är operasångerskan Elin Rombo samt skådespelarna Josefin Ljungman och Joel Kinnaman. Prispengarna, en stor summa pengar i scenkonstvärlden, är tänkta för vidareutbildning eller genomförande av individuella utvecklingsprojekt. Vinnaren får även inreda ett eget hotellrum.


- Genom priset knyts gamla traditioner samman med framtidens scenkonstnärer, säger juryns ordförande, skådespelaren Anna Carlsson.


Det är fjärde gången priset delas ut på initiativ av hotell och konferensanläggningen Såstaholm i Täby, som under större delen av 1900-talet ägdes av stiftelsen Höstsol och drevs som ett hem för pensionerade medlemmar i teaterförbundet.


- Såstaholms ambition med priset sedan det delades ut första gången har varit att etablera det som ett av landets viktigaste scenkonstpris. Tack vare en jurygrupp verksam inom scenkonst- och kulturliv som helhjärtat går in för uppgiften att finna landets mest hedervärda unga scenkonstnär tror jag att vi är på god väg att lyckas, säger Ulrik Clemens von Döbeln, VD på Såstaholm.

Inga kommentarer: