tisdag 5 april 2011

Inställd dansföreställning, fortsättning

Vi har just haft ett nästan två timmar långt möte med cirka tjugo av de medverkande dansarna i söndagens inställda föreställning av ”Celebration of Womanhood” på Kulturhuset. Många åsikter, vinklar och aspekter gicks igenom och det blev många parallella diskussioner. Mycket komplex fråga, kan man konstatera.

Så här ser vi på det: Syftet med hela evenemanget var att stärka kvinnans roll inom den urbana danskulturen. Det var först några timmar innan föreställningen skulle gå av stapeln som det uppdagades för arrangören Freshest och Kulturhuset genom en diskussion på Facebook att en av de medverkande grupperna hade använt text ur Koranen. Vi tillsammans med Freshest upplevde att fokus förflyttades från projektets grundidé bara några timmar innan arrangemanget skulle gå av stapeln.

Freshest arbetar hårt och medvetet för att stärka kvinnans roll i den urbana danskulturen och det var också det man ville lyfta, inte frågan om hur man använder religiöst material i konstsammanhang. Den frågan är, som jag skrev i mitt förra blogginlägg, också värd att diskutera och det har jag tankar på att vi borde hitta en form för.

Men som sagt, det var inte frågan om islam och konsten, som arrangören och därigenom vi ville belysa. Den frågan kräver ett strategiskt förhållningssätt och är större än just det här enskilda evenemanget.

Att vi vill samarbeta med Freshest och genomföra ”Celebration of Womanhood” framöver är helt klart. Parallellt kommer vi nu också att dra igång ett arbete för att belysa den komplexa frågan om religion och konst tillsammans med andra kulturinstitutioner

3 kommentarer:

Anonym sa...

"Vi tillsammans med Freshest upplevde att fokus förflyttades från projektets grundidé"

Men säg som det är för fan! Ni blev jävligt skraja för ni vet att islamister tenderar att vara våldsamma.
Vem försöker du lura? Du gör dig till åtlöje.

Fredrik sa...

Säg som det är: rasisterna ylade, och ni la er platt. Ynkligt.

Anonym sa...

En viss grupp i samhället bahandlas som barn! Öppnar dom käften så måste alla andra duka under - fegisar...