måndag 4 april 2011

Inställd dansföreställning

I söndags förmiddag blev jag tvungen att ta ett ovanligt beslut – att ställa in en dansföreställning, som skulle äga rum samma dag några timmar senare. Det var evenemanget ”Celebration of Womanhood”, som har till syfte att lyfta fram kvinnors roll inom urban danskultur i arrangemang av föreningen Freshest.

Anledningen till att jag tog det drastiska beslutet att ställa in en föreställning samma dag var att jag kände att det fanns en möjlig risk och därmed en oro och osäkerhet ur mitt perspektiv kring arrangemanget. Jag kan inte tillåta att vi tar den allra minsta risk för våra besökare.

På genrepet dagen före blev det uppenbarat att en av dansgrupperna i föreställningen använt en tonsatt bön ur Koranen, utlagd på Spotify, som användes som musik till dansnumret. En person, som var på genrepet, reagerade kraftfullt på det religiösa inslaget, utan att underrätta arrangörer eller Kulturhuset. Därefter lade någon annan ut en kommentar på Facebook och där reagerade många väldigt starkt över kombinationen Koranen och dans.

Fokus för hela arrangemanget var att lyfta fram kvinnorna och kvinnoperspektivet inom urban dans. I och med musikvalet försköts fokus till att handla om en helt annan fråga – kan man dansa till Koranen? Den frågan är värd att ställa och att diskutera, inte minst på Kulturhuset, men det kräver ett helt annat objektivt upplägg runt arrangemanget där alla åsikter är representerade, anser jag.

Eftersom det var en nyhet både för oss och för Freshest att en grupp hade använt en bön ur Koranen, så upplevde jag att det hade varit ansvarslöst av Kulturhuset att genomföra arrangemanget, med tanke på att en möjlig riskabel situation hade kunnat uppstå.

Med tanke på att det var så kort tidsaspekt, så tyckte jag att det var rimligt att vi hellre försöker genomföra arrangemanget senare. Vi kommer redan i morgon tisdag eftermiddag träffa alla berörda och diskutera hur vi ska gå vidare. Vi har länge samarbetat med Freshest och genomfört ”Celebration of Womanhood” en gång tidigare och vill absolut göra det igen – det är ett väldigt bra och uppskattat arrangemang.

Vi har lärt oss en viktig sak. Vi måste se över våra rutiner när vi samarbetar med externa parter, så att vi bättre kan hantera en liknande situation i fortsättningen, utan att behöva ta till så drastiska åtgärder som att ställa in ett arrangemang.

15 kommentarer:

Roger sa...

Ni har ett inslag under hotade ord om situationen i Ungern där regeringen försöker styra vad som är lämpligt att publicera.I det läget är uppenbarligen er uppfattning att det är fel. Här är det ett antal religiösa som har blivit "kränkta" av att man använder strofer från Koranen och kanske framförallt att det är kvinnor som använder det. Då backar ni även om du försöker få det att låta annorlunda. Religiösa får lära sig att i ett demokratiskt samhälle kan andra använda deras religion precis som man vill. Tyvärr tar Kulturhuset ställning för det motsatta i och med det här beslutet. Kommer det i fortsättningen att räcka med att någon känner sig kränkt för att ni ska ställa in ett evenemang.

Krister Berntsson sa...

Ursäkta att jag säger det, men ditt handlande är oerhört ryggradslöst. Att antyda, vilket du gör i din text, att felet ligger hos de tjejer som satt upp föreställningen gör att du borde diskvalificeras ledare i kultursammanhang.
Den signal du skickar är "upprör ingen, såra ingen, förolämpa ingen, ifrågasätt inget, var tyst och söt och sitt still i båten"
Är det den kulturen vi vill ha på Kulturhuset? Dansbanan i Täfteå?

Apan sa...

Nä, vadå "yttrandefrihet"? Vad är det för något?

wot sa...

Är detta en parodi? Är i själva verket Kulturhusets reaktion en del i en riktigt vass ironisk samtidsskildring av kulturen, religionen och deras roller i samhället? Ett konceptuellt konstverk? Jag vill så gärna tro det. Jag vill inte tro att man kan vara så ryggradslös som kulturhusets företrädare föreställer sig själva.

wot sa...

Är det här en parodi? En medveten vass ironi över religionens och kulturens möten och kollisioner i samtidssamhället? Ett konceptuellt konstverk? Jag vill så gärna tro det. Jag vill inte tro att man kan vara så ryggradslös som Kulturhusets ledare framställer sig.

Cajsa sa...

Du skriver att "fokus för hela arrangemanget var att lyfta fram kvinnorna och kvinnoperspektivet inom urban dans". Men dansarna var inte bara intresserade av att lyfta fram sitt kön eller det du kallar "kvinnoperspektivet". Som andra kulturutövare reflekterar de kring saker de ser omkring sig och låter det synas i det de skapar – är det inte det kultur handlar om?

När ni reagerar med censur kommunicerar ni två saker: att alla tolkningar av Koranen måste godkännas av konservativa muslimer och att muslimer inte kan hantera en debatt utan att kasta en bomb. Ibland funkar det inte att mötas i mitten i ett "objektivt upplägg" utan man måste ha vägledande principer. Som yttrandefrihet och religionsfrihet - var och en får ha sin tro och det är tillåtet med debatt kring religiösa texter. Annars kan ni lika gärna ställa in Rikard Wolffs framträdande som Maria Callas och bjuda in Åke Green med flera till debatt på ämnet "Kan en man spela en kvinna?"

henrik pettersson sa...

Oj oj ... Pinsamt. Det finns all anledning till att självrannsakan här, inte till så otroligt dum feghet.

Kristoffer sa...

Detta beteende är djupt sorgligt. Det sorgligaste är att du i ditt inlägg ger de reaktionära religiösa rätt - du nämner säkerhetsfrågan (giltig ursäkt, naturligtvis) men säger att "fokus (kom) till att handla om en helt annan fråga – kan man dansa till Koranen?
Vem säger att fokus kom att handla den frågan? Personerna i Freshest menar skulle nog inte hålla med i den beskrivningen, men uppenbarligen gäller att den som skriker högst, eller åberopar religion, ges företräde i att definiera var fokus skall ligga.
Skäms på er, skäms för att ni så lättvindigt säljer ur toleransens och sekularismens idé.

Greger sa...

Eric Sjöström, det är sorgligt att se hur du, med ditt beslut bevisar hur infekterat det svenska samhället är ordet "rädsla". Om man ska ställa in föreställningar pga rädsla för religiösa personer så bevisar det endast två saker, att 1: Det finns en hotbild i Sverige och du häller bensin i SDs propaganda eller 2: Vi lever inte i ett mångkulturellt samhälle då själva kulturen har tydligen censur. Får se om du ställer in en eventuell föreställning där handlingen har något att göra om extrempolitiska anhängare såsom anarkister och naz/rasister, eller helt enkelt om rullstolsbundna. Vi kanske borde censurera även ståupp komik?

Mikael sa...

Eric!! Maken till ynkedom har sällan skådats...ni får väl fokusera på nån dans mot islamofobi så ni inte retar på er några farliga grupper+ får en klapp på axeln av de som försöker förklara för oss andra oupplysta att Islam inte är något hot mot demokrati och yttrandefrihet.

Crille sa...

Feminismen har fått vika för islamismen. Denna krock har jag väntat på och även förstått utgången. Nu har vi den svart på vitt. 1-0 till islamismen.

Dina krumbukter för att urskulda inställandet av föreställningen är enbart pinsamma. Dessvärre är det ju så att du i din politiska korrekthet har stora svårigheter att erkänna att islams allt större inflytande via hot är baksidan av det så omhuldade mångkulturella samhällsprojektet, som du och dina gelikar inte får kritisera, för då är man per definition rasist.

Nu hamnar du ju själv i rasistfällan om du kritiserar hotet och det är därför du lindar in dig intill självutplåning för att inte själv ramla i din gillrade fälla!

Det är komiskt i all sin tragik att se hur du urskuldar dig utan att säga grundorsaken.

Magnus A sa...

Varför skulle det bli på annat sätt här än t ex södra Thailand med hård islamistisk terror när religionen kommer hit?

Kan någon förklara hur det undviks? Om inte, vad håller vi på med när halva vår nettoinvandring på ett unikt sätt i västvärlden är muslimsk? Om inte: Jaha.

(Ser förresten att islamist och miljöpartist Kaplan motionerar om att regeringen ska stödja muslimer i södra Thailand; radikaliserade som terroriserar.)

Calle sa...

Vägrar att gå till Kulturhuset i fortsättningen om de har en ledning som är så ryggradslös att de inte klarar av att stå upp för mänskliga rättigheter som yttrandefrihet och demokrati. Skäms!

Anonym sa...

Ynkrygg!

Fredrik sa...

Man ska givetvis aldrig lägga sig platt för önskemål från SDgrupper på facebook. De, sd-arna är redan så korkade att ingen behöver vattna deras obegåvade egon. Läs bara här ovan... Islamofobi, typiskt rasistiskt ord.

Det bästa hade varit att reta och blii kritiserad. Då hade man inte behövts skämmas över en allt mer moderatstinkande kultur.