onsdag 7 oktober 2009

Sista dagen i Oslo - aha!

Sista dagen i Oslo bjuder också på högintressanta kultur-aha-upplevelser. Här på bilden anar ni hur stort Schous Kulturbryggeri kommer bli när allt är färdigbyggt. En av delarna har just öppnat: Övingshotellet, som har 49 övningsrum i olika storlekar för alla typer av musikutövare. Kostnaden är från sympatiska 40 kronor för de minsta rummen. Och i teorin kommer man att kunna hyra ett rum dygnet runt.

En annan del, Popsenteret, öppnar om ett år. En stor samlingsplats och livescenplats för musik. Man kommer också att kunna spela sjælv och sjunga karaoke.

Vi var också på før mig okænda, och extremt spæannande X-Ray, ett ungdomskulturhus. Som utgår helt från vad ungdomarna vill gøra, ganska likt Kulturhusets egen Lava. Hær har de dock gått længre och låter ungdomarna sjælv utnyttja lokalerna før musik, dans, film, ljudinspelning och massa annat - helt sjælva under eget ansvar, dygnet runt. De får egna inpasseringskort. Och på femton år har inget nånsin blivit snott eller førstørt. Fantastiskt imponerande.

Vi hann också med att se nydaningen av stadsdelen Grünerløkka kring Akerselva och Oslos snyggaste och nyaste kulturskola, Kulturstationen. Nu åker vi hem och funderar på vad vi kan ta med oss hem till Stockholm. Det ær nog en hel del. Jag har sællan sett så mycket satsning på kultur i en storstad på en och samma gång.

-- Post From My iPhone

2 kommentarer:

Jocke Kellokumpu sa...

Kul att läsa om X-Ray! Det där har varit min devis länge - låt ungdomarna till 100% utnyttja våra resurser. Det är alltid våra egna begränsningar (och inte alltid ekonomiska) som förhindrar detta och i en stad med en kultur för, med och av barn och ungdomar bör det finnas fler ställen där ungdomarna själva "äger" tillträde.. ;-)

Eric Sjöström sa...

Eller hur!
Vi gör det till viss del på Kulturhusets Lava, http://www.kulturhuset.stockholm.se/default.asp?id=1236&ptid=12253&Category=Lava

//Eric