Sent omsider kommer här några nedslag från vår resa till Istanbul förra veckan. Det övergripande syftet var en studie- och inspirationsresa. Förra året var vi i Berlin, och nu tyckte vi det var dags för den turkiska metropolen.
Det stora evenemanget var förstås Konstbiennalen, som jag inte hade besökt tidigare. Den ägde rum för elfte gången och hade titeln "What keeps mankind alive?", efter Brechts "Tolvskilingsoperan". Biennalansvariga är What, How and for Whom/WHM, ett kuratorkollektiv från Zagreb. Här ser ni några av de visuella höjdpunkterna från biennalen:
New York-konstnären Sharon Hayes och hennes installation"I didn´t know I loved you", filmad på Istanbuls huvudgata Istiklal, där personer berättar för förbipasserande om deras kärleksbekymmer.
"1 m2" av Vyacheslav Akhunov, från Tasjkent. En kvadratmeter, fylld av tändsticksaskar, med miniillustrationer.
"24 hours in the life of an ordinary woman" av Michel Journiac, från Paris. Konstnären själv uppträder fotograferad i drag, som den "typiska hemmafrun".
"Study for nuclear bomb shelter, no 137" av Shahab Fotouhi från Teheran och Frankfurt.
"Qalandia 2087" av Wafa Hourani, bor i Ramallah. En modell av lägret på Västbanken, där det bor tio tusen palestinska flyktingar.
"The sea is a stereo" av Mounira Al Solh, bor i Amsterdam och Beirut. Film om en grupp män i Beirut som simmar i havet varje dag, året runt.
"Errorist Kabaret", en installation av konstnärskollektivet Etcétera från Buenos Aires.
Filmen "Yawning", inspelad på 70-talet, av den armeniske avantgardekonstnären Hamlet Hovsepian. Väldigt warholskt!
I filmen "Smuggling Lemons" av den israeliska konstnären Jumana Emil Abboud, om hur hon smugglar citroner mellan Jerusalem och Ramallah.
Biennalansvariga har varit extremt noga med att redovisa fakta kring utställningen, till exempel att 14% av konstnärerna kommer från Västeuropa, att 6% av budgeten går till resor och boende och att den yngste konstnären är 27 år och den äldste 76.
Men vi hann ju med annat också, bland annat besök i den egyptiske kryddbasaren. Och tydligen har Nobels fredspristagare också hunnit med ett besök där.
Vi träffade också flera personer, som kunde ge oss en bra överblick över det istanbulska kulturlivet. Journalisten Özlem från den stora dagstidningen Cümhurriet, Azize Tan, chef för Istanbuls filmfestival (april och oktober varje år) och Bige Örer, chefen för Konstbiennalen. De kunde intyga om hur svårt det var för alternativ konst - allt hängde på sponsorer - och att kulturhuvudstadsåret 2010 i Istanbul har stora problem ...
Vi hann med en dansteaterföreställning, "Mehmet loves peace" med gruppen Çιplak Ayaklar Kumpanyasıav en av Istanbuls få gästspelsscener för nya uttryck, Garaj Istanbul.
En heldag försvann för mig till förmån att få sitta på "Det tyska sjukhuset" och få antibiotika för halsfluss. Jodå, nu är jag botad.
Och här ser ni delar av gruppen utanför hotellet: Catharina Fogelström från Läsesalongen/Serieteket, Nina Röhlcke från Lava, marknadschefen Charlotte Gateau, tekniske chefen Jan Lungwaldh och utställningschefen Margareta Zetterström.
Längst till höger: Tomas Thorén, frilansjournalist, ursprungligen från Skåne, bosatt i Istanbul. Tomas har varit utsänd kulturspejare i Istanbul för Konstnärsnämnden och helt fantastisk guide, samordnare, kontaktskapare och vägledare för oss före och under resan!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar