Vi lamnade papassligt nog Bombay tidigt i morse - idag ar namligen den hinduiska helgdagen Holi - "Festival of colours", som firas speciellt mycket i Bombay. Holi innebar att pa alla gator och torg haller man - visserligen avskoljningsbar - farg pa varandra. Och ingen skonas.
Vi har nu kommit till Bangalore, eller Bengaluru, som myndigheterna nu for tiden vill att staden kallas. Det ar sedan flera ar centrum for IT och telekom, och turistmyndigheterna kallar det for "The city of future". Vi ar har bara tva natter och kommer att besoka det stora Gallery Ske, men ocksa mota flera konstnarer direkt och chefen for FICA, Foundation for Indian Contemporary Art, liksom forfattaren och journalisten Zac O'Yeah.
Jag kommer dock smita ifran en dag for att aka ut pa landsbygden och besoka en SOS barnby strax utanfor Bangalore. Chefen dar har lovat att ta emot mig och visa mig runt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
11 kommentarer:
Hej du Stockholms Kulturhuschef i Indien. Ja vad ska man säga. Kanske ett relativt billigt besök i dessa dystra kristider? Vad vet jag? Jag har kanske inte rätt CV för att bedöma detta. Men som skattebetalare så måste jag reagera. Har följt Kulturhusets svåra ekonomiska situation som du själv beskrivit i din blogg och känner att det finns all anledning att som chef att föregå med gott exempel. Vad tycker du och ditt resesällskap om detta? Och den allra viktigaste frågan är nog vad din personal egentligen tycker när de är ensamma och du inte finns på plats.
/Bengt i Västerort
jerker söderlind city i samverkan vill komma i kontakt med eric för visionsskrift om city. jerker@infra.kth.se
eric, se även senaste inlägget om plattan! vad tror du? se på: www.jerkersoderlind.se
Men Bengt,
Vad får dig att tro att personalen inte vill att Kulturhuset har etablerade relationer med ett av världens just nu snabbast utvecklande länder, vars kultur återspeglas i Sverige hela tiden?
Musik, film, litteratur, religion, ja alla kulturyttringar från Indien får en oerhört stor plats i vårt samhälle idag. Jag som skattebetalare tycker det vore tjänstefel av kulturhusets chef att inte åka bara för att inte alla kan följa med.
Hej Anna!
Det var inte alls meningen att göra dig upprörd med mitt lilla inlägg. Jag brukar inte annars synas i media och förstår nu att det är en mycket krävande värld där man ständigt är påpassad av andra.
Men åter till ämnet:
Då är vi två stycken skattebetalare med två olika åsikter. Det måste du respektera. Men du har säkert rätt på ditt vis - sett ur ditt eget perspektiv och med dina ämneskunskaper. (För jag märker att du är ordentligt påläst och inte vem som helst.)
Min uppfattning om detta slöseri med skattepengar har nog skapats i en helt annan värld än din. Det är vad jag tror i alla fall. Men vem vet?
Det finns all anledning att fundera om vem av oss har rätt i den här frågan. Men vem gör det? Vem bryr sig egentligen om vad skattepengarna går till. Om än som i det här fallet, enligt din mening - till något bra och nödvändigt.
Jag ska inte vara alltför hård i mina omdömen i just denna saken eftersom jag nog (efter ditt påpekande) inser att jag saknar relevanta kunskaper i ämmnet.
Men lite kul är det att ibland sticka ut hakan i den stora världen. Även om man får en snyting av en söt liten Anna.
Nu ska jag tillbaka till mitt lilla förortsliv igen och mata fåglarna utanför mitt stora gråa hyreshus ägt av en välkänd aktör också med resande och välbetalda chefer.
Får väl ta mössan i hand be de resande sällskapet om ursäkt innan jag blir attackerad på bloggen efter hemkomsten. Sådana är ju vi svenskar. Eller hur? Förlåt.
/Hälsningar Bengt
:-)
Härligt Bengt! Så illa påläst är du uppenbarligen inte, även om jag inte vet var du fått "liten söt Anna" ifrån. Men sprid det gärna vidare.
Anna, hållet helt med dig. En sak hade varit om det hade handlat om bonusar eller höga löner - här handlar det om relationsskapande resor. Och med tanke på transparensen i och med att det är en kommunal verksamhet så tror/hoppas jag att de reser så billigt som möjligt eftersom det är hur enkelt för vem som helst att kolla upp.
Och Bengt, om du använder uttryck som "söt liten Anna" så är det nog fler du ska be om ursäkt till...
/Stolt skattebetalare till Kulturhuset
Hej Anna, Eric och ni andra anonyma här på bloggen.
Kanske lät det lite nedsättande - det där med en "söt liten Anna". Och jag ber om ursäkt för denna ytterst, från min sida, välvilliga värdeladdning av namnet. Om Anna nu verkligen tog illa vid sig...
(Måste försöka hålla rent framför min egen dörr och inte göra som våra makthavare; aldrig erkänna sina fel och aldrig någonsin be om ursäkt.)
Hoppas att ni läsare av denna blogg förstår att jag är en vanlig kille från Västerort som har ett ärligt uppsåt med det jag säger och gör, försöker ta mitt ansvar samt påtala fel och brister när jag ser dem.
Jag tycker att denna debatt faktiskt startat något som till och med Eric kan vara riktigt stolt över. Trots att han själv blev föremål för min kritik.
Men hur många gånger har någon på denna blogg vågat tycka något annat än att allt är bra?
Utvecklingen i samhället står de som vågar gå mot strömmen för. Det ligger liksom i sakens natur.
Här pågår nu något som verkligen kan komma att påverka Stockholms kulturliv i olika riktningar.
Inte bara en glad och sprallig Kulturhuschef som speglar sig själv och sitt arbete i en blogg.
(Jag tycker givetvis att han ska
fortsätta att vara glad och sprallig. Det behövs såna chefer.)
Men för guds skull. Använd denna möjlighet till blogg i Kulturhusets regi för att samtala och diskutera frågor kring viktiga beslut och verksamheter.
Vad jag vill säga, om ni inte redan förstått det, är att denna blogg borde kompletteras med något mycket viktigare.
Kanske behövs det brandfacklor av det verbala slaget för att få människor att reagera och engagera sig i frågor av rent ekonomisk natur eller inom kulturlivet.
Låt det offentliga samtalet pågå i Kulturhusets verksamhet på webben och följ upp detta på plats i Kulturhuset.
Ett eminent förslag som jag bjuder på fastän jag inte är Kulturhuschef på pappret. Och den rent ekonomiska ersättningen för dessa goda idéer frånsäger jag mig här och nu.
Jag har bara en önskan till Kulturhuset. Ta till vara på de otroliga resurser som finns bland oss alla. Även här ute i den trista förorten.
Och till er etablerade inom kulturvärlden vill jag säga följande:
Sätt er aldrig någonsin på de höga hästarna och gör er till något finare än oss andra.
Lyssna istället på oss och ta till er vad vi vill och tycker.
Och slutligen. Ställ er frågan varje morgon när ni tittar er i badrumsspegeln: Vem är jag utan min nuvarande position och hur kom jag hit?
Enkla råd som kan komma att utveckla både ett Kulturhus och er själva som människor.
Lycka till!
/Bengt i Västerort
Nu håller jag helt med dig Bengt! Bra idé!
Oj, vad bra att det blev lite diskussion pa bloggen! Jag kommer att aterkomma med kommentarer nar jag ar tillbaka i Sverige och har mer tid att svara.
//Eric.
Hej Eric!
Kul att du tycker, som du uttrycker det, i din snabba replik på våra inlägg: - Vad bra att det blev lite diskussion på bloggen.
Kanske vittnar det om att du ändå besitter ett gott omdöme. Trots att jag pekat på motsatsen.
Det är dags för dig Eric att bli en sorts ny kultur-Obama inom den så elitistiska kulturvärlden.
Du har din utmärkta plattform redan: Stockholmarnas eget hus - Kulturhuset.
Gå din egen väg och liera dig inte alltför mycket med den gamla världen och dess aktörer. Dessa arbetar mer med fokus på att upprätthålla de egna positionerna än att ge andra oetablerade en chans.
Skaffa dig en tydlig vision och var lyhörd och öppen för vad "vanliga" människor tycker.
Öppna dörren för de goda idéerna och bjud in till det offentliga samtalen. En verksamhet som kanske kan skapas i samarbete med SVT.
Annars är jag rädd att vi får se ett än mer utbrett förakt för den kulturvärld som du ändå är tillsatt att representera.
På så sätt ökar klyftorna mellan världarna och allt det negativa som det för med sig.
Och du, glöm inte ungdomarna. De som idag står utan ungdomsgårdar och verksamheter ute i förorterna.
Jag vet, det finns en del för dessa att finna i Kulturhuset.
Du behöver inte berätta. Jag har tagit reda på det.
Men den vuxna världen tror sig alltid förstå hur ungdomar tänker och därefter skapas verksamhet för att passa.
Jag måste göra dig besviken... Vi vuxna förstår ingenting. Tänk själv hur det var att växa upp. Men tro aldrig att det är på samma sätt nu. Då är du väldigt fel ute.
Tiderna förändras och vi med.
Du är själv idag inte samma Eric som när du var sjutton år. Bara att acceptera. Även jag har förändrats! :)
I vilken riktning överlåter jag till andra att bedöma.
Jag avslutar dagens inlägg med ett gammalt tyskt ordspråk som anknyter till bloggen och vad som komma skall.
"Den som gör en resa har alltid något att berätta!"
/Bengt i Västerort
Bengt! Vilken kommentatorstorm (nåja) du satte igång! Jag kan hota/lova att jag kommer att fortsätta resa. Indien, Vimmerby och till andra platser. Det ser jag som helt avgörande för att jag ska kunna göra mitt jobb - få intryck, ge avtryck, inspireras, se, upptäcka och mötas av nya människor och upplevelser. Det tycker jag att jag ska göra som chef för Sveriges största kulturinstitution.
Eftersom jag har fullt upp med att se till att jag och Kulturhusets alla medarbetare fortsätter att skapa och utveckla intressant verksamhet, så har jag tyvärr inte möjlighet att också vara debattör här. (Jag ska ju hinna resa också...:-) Så jag kommer här på bloggen att fortsätta komma med glada och spralliga inlägg.
Men, Bengt, den här bloggen är utmärkt för dig och andra att använda som forum!
Glada hälsningar,
Eric.
Skicka en kommentar