onsdag 18 mars 2009

Byggdamm, mer konst och turistupplevelse i Delhi

Puh. Nu har vi då klarat av programmet i Delhi, och därmed är vår Indienturné över. Om Bombay var en otroligt stökig stad på alla sätt, Bangalore en grön och ur klimatsynpunkt behaglig stad, så var Delhi byggstaden. Både tunnelbana, stora vägar och husbyggen ska bli klara till samväldesspelen nästa år.

Även i Delhi träffade vi flera konstnärer, några i deras hem och några i deras ateljéer. Och vi besökte fantastiskt bra gallerier, som representerade väldigt spännande konstnärer: helt nybyggda Devi Art Foundation, Nature Morte, Indiens första fotogalleri för samtidsfotografi Photo Ink Gallery och Vadehra Art Gallery. Jag kommer förstås vara väldigt hemlighetsfull ett bra tag innan jag kan berätta mer om de enskilda samtalen och mötena, eftersom utställningen först äger rum hösten 2010 på Kulturhuset.

Sista dagen, igår, hade vi tid för lite sightseeing. Efter att ha sett det otroligt imponerande mogulpalatset Red Fort, eller Lal Qila, så stötte vi på Abdul. Eller rättare sagt han på oss. Han tog på sig den självpåtagna uppgiften att guida oss runt i bazaaren i Old Delhi och visa de bästa ställena om man ville köpa tyger, sjalar eller smycken.

Men Abdul visade också det som skulle bli den största aha-upplevelsen av turisttimmarna i Delhi: Shree Sumatinath Jain Swetamber Temple. På en jätteliten gatstump, mitt i myllret, ligger jainisternas största stolthelt, det mer än tusen år gamla templet, helt byggt i marmor och med otroliga målningar och utsmyckningar, de flesta i rent guld. Den otroligt sympatiske prästen visade oss mer än gärna runt i templet. Det var tyvärr fotoförbud och den hemsidesadress (där det skulle finnas massa bilder) jag fick fungerar inte, men här finns lite mer information. Missa inte om ni kommer till Delhi!!

Abdul lät också hälsa att han finns varje dag vid den stora korsningen vid Red Fort ifall det är fler svenska som vill ha den bästa guidningen.

Efter att ha suttit i olika flygplatser, diskuterat överviktsavgifter (för bagage, nota bene) och varit i luften en hel natt och en morgon - och dessutom mötts av ett Stockholm med 25 färre plusgrader än i Indien - går jag och lägger mig nu. God natt.

PS! Återkommer med ett urval bilder inom kort här på bloggen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Välkommen hem!
Mia