lördag 18 oktober 2008

Den lyckade sagan om ringen

Vi som är Wagnernördar och stordiggare av Kungliga Operans uppsättning av Wagners "Nibelungens ring" är mer än nöjda. I kväll sändes första delen av Wagners megaopus, "Rhenguldet", i SvT. Jag brukar tycka att opera på tv är en styggelse, men här funkar det ovanligt bra.

Jag var lite orolig innan, eftersom jag är så enormt förtjust i Staffan Valdemar Holms och Bente Lykke Möllers helt innovativa scenversion, men tv-regissören Ditte Feuk har lyckats överföra den till tv-mediet riktigt bra. Public service och nationaloperan i skön förening! (Men regnbågsbron i slutscenen minns jag inte från Operan - är den verkligen så lyckad...?)

"Rhenguldet" är som sagt första delen av Ringen där allt sätts igång när nibelungendvärgen Alberich rövar guldet ur Rhen. Den som äger guldet styr också över hela världen (japp, "Sagan om Ringen" och Tolkien kom efter Wagner). Överguden Wotan har samtidigt betalningsbekymmer för att hans Valhall blev mycket dyrare än han har tänkt. Så Wotan tjuvar guldet från tjuven Alberich. Och så är allt igång.

Om du gillade "Rhenguldet" så vänta bara till de andra tre delarna kommer - inte minst del två, "Valkyrian", som är den bästa. Under kommande lördagar får ni höra och se mer av de fantastiska Terje Stensvold (Wotan; bilden), Anna Larsson (Erda; tillika flitig bloggare) och Niklas Björling Rygert (Mime) och så kommer Katarina Dalayman (Brünnhilde) och den mest gudabenådade av dom alla: Nina Stemme (Sieglinde) in i handlingen.

Kolla in här, där man också får höra regissören Holm ge följande regianvisning till Rhendöttrarna: "Det är inte så dumt att tänka på sadismen hos Elsa Beskow".

Och här kan du läsa om hur Expressens nye bloggande kulturchef Björn Wiman ser Wagner förebåda Fredrik och Filippa och dagens finanskris i "Rhenguldet".

Inga kommentarer: