Redan på morgonkvisten gick jag på Linnéuniversitetets frukostseminarium med titeln "Gud, kultur och mänskliga rättigheter". Professorn i praktisk filosofi Per Brauhn talar om religiösa fundamentalisters övertygelse om att ingen har rätt att säga emot dom, om att visa hänsyn och inte kränka och om principen om mänskliga rättigheter när det gäller åsikts- och yttrandefrihet. Hur hantera respekten för religion och respekten för åsiktsfrihet? Och enligt Brauhn väger yttrandefriheten starkare i en sekulariserad demokrati.
Istället för tråkiga foton från seminarierna kommer är bilder från rosornas ö, tagna i Visbys gränder.
På Länsteatern arrangerar Svensk scenkonst som vanligt många intressanta seminarier. På förmiddagen var det "Kultur som tillväxtfaktor". Rudolf Antoni, utredare på Fastighetsägarna, presenterade en rapport om att kultur är en avgörande faktor för tillväxten. Staden är inte längre bara en handelsplats, utan nu också en mötesplats och upplevelsearena.
Tre huvudkvaliteter avgör en stads attraktionskraft och tillväxtförmåga: vad finns där, vem finns där, vad är på gång? Ett rikt kulturliv skapar mångfald, ökad tolerans och ett stort nöjesutbud - alla viktiga faktorer för en stad som vill växa.
Han har gjort en kartläggning av hur många i en stad som går på teater minst två gånger om året, besöker bibliotek minst fyra gånger om året och läser en bok i veckan och några andra variabler och kommit fram till ett kulturindex, en tio i topp-lista hur aktiva medborgarna i olika städer är?
Då vinner Lund, därefter Göteborg, Stockholm, Uppsala och Malmö. Stockholm hamnar alltså på tredjeplats och det är de få biblioteksbesöken som drar ner Stockholms placering. Bottenplacering i den här undersökningen får Hässleholm, men också Örnsköldsvik, Skellefteå och Eskilstuna.
Statistik presenterades om hur mycket städerna satsar på kultur i kronor: Helsingborg med 1.914 kr per person och år i topp, och i botten Nyköping 713 kr. Stockholm satsar 1.075 kr. Värt att notera är att det inte finns något samband med hur mycket en stad kultursatsar och hur kulturaktiva medborgarna är.
Fryshuset och United sisters frågar sig "Hur skapar vi framtidens kvinnliga ledare". Vår internationella kampsportstjärna Pernilla Johansson, Klara Adolfsson från Ledarna, som är aktiv i arbetet med att få unga kvinnor att våga bli chef, och så en erfaren chef, Eva Swartz Grimaldi, nu vd på bokförlaget Natur & Kultur, pratade om detta.
Samtalet kretsar mycket kring självkänsla självförtroende, förebilder, normbrytande och skapandet av nya normer. Synen på barnafödande hos arbetsgivare och det egna duktighetskravet hos många tjejer är hinder för många unga kvinnor.
- Posted using BlogPress from my iPhone
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar