Som chef tillhör det naturligtvis att vara uppdaterad på omvärlden. Därför var jag med på Public service-dagen idag som hade rubriken "Vägval och utmaningar". Jag lyssnade på Niklas Zennström och Jan Wifstrand, som var två av föredragshållarna.
Niklas har kallats "gratiskillen", Sveriges Bill Gates och underhållningsindustrins fiende. Han är mannen bakom fildelningsprogrammet Kazaa, Skype och nu senast Joost, en ny distributionsform för tv. Han hävdar att tv-industrin är tablåstyrd, och inte tittarstyrd. Tv-tittarna har redan laddat ner "Heroes" illegalt och sett alla avsnitt långt innan den visas i Sverige. Eftersom tekniken finns, så kan man inte sitta still i båten. Man måste förstå att devisen för tv och radio numera inte längre kan vara från "en till många", utan är "från många till många".
DN:s tidigare chefredaktör Jan Wifstrand talade under rubriken "Medborgarjournalistik" och hade en lista på exempel på att fler och fler ickeprofessionella journalister tar över mer och mer: CNN:s helt nya webbsatsning iReport.com (i princip helt oredigerad), gratistidningen Södra sidan (delas ut till 40.000 hushåll längs med t-banelinjen från Axelsberg och Fittja) och idrottssajten SvenskaFans.com, "av supportrar för supportrar", som är en av de femtio mest besökta svenska sajterna.
Jag tror att vi kulturinstitutioner också måste fundera mer och mer på medborgarinflytande. Det kan vara allt från referensgrupper, som till exempel Suzanne Osten alltid har arbetat med på Unga Klara, till projekt á la Vårsalongen på Liljevalchs, som öppnar upp för mer ickeetablerade konstnärer att ta sig in i en konsthall.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Vad är "kultur", vem ska betala för det och styra innehållet? Vem vågar fråga?
Ja, du ställer precis rätt frågor! Det är just detta som alla - medborgare, kulturkonsumenter, politiker, beslutsfattare och kulturarbetare - borde diskutera i högre grad.
Hur vill vi att svenskt kulturliv ska vara? Vad ska stödjas med skattemedel och vad ska inte stödjas? Vem ska bestämma över innehållet?
Vad tycker du?
Skicka en kommentar