fredag 11 juni 2010

Nya hyresgäster i Kulturhuset

Snart flyttar två nya hyresgäster in i Kulturhuset: Restaurang Kulturhuset Stories och bokhandeln Underlandet. Både restaurangen och butiken kommer att finnas på det ombyggda Våning Plattan, längst ner i Kulturhuset, som öppnar den 10 augusti.

- Det två nya hyresgästerna kommer att komplettera och bidra till den helhetsupplevelse som Kulturhuset redan idag ger stockholmarna och stadens besökare. Kulturhuset har årligen 2,5 miljoner besökare, och det är roligt att man har attraherat entreprenörer som stämmer överens med Kulturhusets profil och den standard besökarna i Kulturhuset förväntar sig av husets samarbetspartners och grannar. Det ger ett mervärde, säger kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) som inviger våning Plattan på Kulturhuset den 10 augusti klockan 12.00 på Sergels torg.

Kulturhuset Stories blir en restaurang och ett café, som också har uteservering på Plattan. De kommer att servera vällagad och okomplicerad mat med ekologiska och vegetariska alternativ. Besökarna kommer att erbjudas frukost, lunch, fika och teatermenyer. Köksmästaren Viktor Bergh har erfarenhet från bland annat Restaurang Akvavit i New York och kallskänkschefen Josefin Karlsson har tidigare basat över det kalla köket i Tures Sturegallerian. Restaurangen drivs av Turesgruppen, som också driver Skrapan Stories och Tures i Sturegallerian.

Bokhandeln Underlandet kommer att skapa en levande butik kring böcker, film och musik. En butik med ett sortiment inom foto, konst, mode, grafisk design och barnlitteratur. Ett ställe man vill gå till för att hämta inspiration och hitta den bok, film eller musik som man kanske inte hittar hos Bokia, Åhléns eller Akademibokhandeln. Underlandet kommer att inredas med diskar från 20-talet, vintagemattor och gamla industrilampor. Butiken drivs av Lena Ek, som idag driver NK Bokhandel och NK Musik, och Karolina Borkowska, butikschef på NK Bokhandel.

– Jag är väldigt glad över den nya restaurangen och bokhandeln, som kommer att passa väldigt bra med vår verksamhet på Kulturhuset, säger Eric Sjöström, Kulturhuschef. Våning Plattan blir den nya, stora huvudentrén till Kulturhuset. Förutom Kulturhuset Stories och Underlandet kommer vi själva att erbjuda Stockholms vackraste och livligaste bibliotek, galleri, scen och informationsdisk.

Madeleine Sjöstedt inviger Våning Plattan på Kulturhuset, tillsammans med invigningen av Stockholms Kulturfestival och Stockholms Stadsteaters ombyggda Klarascenen, den 10 augusti klockan 12.00 på Plattan.

Fakta: På Kulturhusets ombyggda Våning Plattans elvahundra kvadratmetrar kommer du att hitta Bibliotek Plattan med storsatsning på svensk och utländsk skönlitteratur och en ny avdelning inriktad på konstlitteratur, design, arkitektur och mode. I biblioteket finns också en stor utökning av sortiment med dagstidningar, i dagsläget 1100 stycken från hela världen, som kan läsas digitalt vid de nya läsestationerna. Dessutom ett litet utställningsgalleri med samtidskonst, en scen för författarbesök och debatter och en ny stor informationsdisk. Där finns också ett utökat antal publika toaletter och en helt nybyggd barnvagnsparkering. Arkitekt för ombyggnationen är Per Ahrbom, som arbetade ihop med Peter Celsing när Kulturhuset byggdes.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kommer Applestore vara kvar? Tycker att den verksamheten känns lite väl kommersiell för att rymmas i Kulturhuset.

Eric Sjöström sa...

Hej! Applestore, eller InLife, som de heter har varit här före min tid och de har ett tillsvidarekontrakt, så de kommer att finnas kvar här.

//Eric.