fredag 8 januari 2010

Om dagstidningar på Kulturhuset

Vid nyårshelgen var det en artikel i Svenska Dagbladet som resulterade i väldigt många kommentarer på svd.se, men också mejl och brev till mig. Artikeln, som finns att läsa här, handlar om att vi från och med nu inte längre har tryckta dagstidningar i vårt bibliotek.

Beslutet har verkligen inte varit lätt. Vi vet att det är många som uppskattar möjligheten att läsa olika landsortstidningar hos oss, men av ekonomiska skäl har vi varit tvungna att göra förändringar efter noggranna övervägningar och tittat på andra alternativ. Tidningsprenumerationer är kostsamt och inte minst hanteringen av det.

Vi är också i en övergångsfas till dagspress i digital form. Genom en digital presstjänst har vi nu över 1 000 dagstidningar från 82 länder på 39 språk tillgängliga online. Alla dessa kan läsas samma dag de publiceras, en tidning kan läsas av flera personer samtidigt. Tidningarna finns tillgängliga tre månader bakåt i tiden. Det är möjligt att skriva ut artiklar för 3 kronor/ark. Av svensk dagspress innehåller den digitala tjänsten i dag Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgsposten, Expressen, GT och Kvällsposten.

Vi arbetar på att ta fram en onlinelösning även för övrig svensk dagspress som vi kommer att presentera när vi i augusti 2010 öppnar det nya biblioteket vid Kulturhusets ombyggda huvudentré på våning Plattan. Där skapar vi ett rum för den samtida litteraturen, och där kommer vi också att presentera svenska och internationella dagsnyheter på ett mycket snabbare, innehållsrikare och mer miljövänligt sätt än i dag.

För dig som ändå vill läsa din tidning i pappersform, eller som söker tidningar som ännu inte finns i vårt digitala utbud, hänvisar vi till Tidnings- och tidskriftsbiblioteket på Odengatan 59.

3 kommentarer:

Anna Serner sa...

Den som vill är också välkommen till Tidningsutgivarnas kompletta samling av svensk dagspress på Industrigatan 2A.

Typografborg sa...

Kultur är tidningar, tidningar är kultur... var ska kulturen vara om inte på kulturhuset?

Göran Carstorp sa...

Ett generande och pinsamt beslut. Tidningsläsning på datorer i all ära, men det kommer aldrig i närheten av den unika, behagliga upplevelse som läsningen av en pappertstidning erbjuder. Den uppfattningen kan jag lova att kulturhusets besökare delar. Det finns något av förakt för den stora kulturintresserade allmänheten i det här beslutet.